Društvo

Krivokapić otvara VI Njegoševe dane u Nikšiću

Šesti međunarodni slavistički skup "Njegoševi dani" biće večeras zvanično otvoreni u Koncertnoj sali Muzičke škole "Dara Čokorilo" u Nikšiću u 20 časova, a goste će pozdraviti: predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, član Naučnog savjeta Njegoševih dana prof. dr Boguslav Zjelinski, prof. dr Rajka Glušica i predsjednica Organizacionog odbora prof. dr Tatjana Bečanović.
Krivokapić otvara VI Njegoševe dane u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Nakon pozdravnih riječi, pola časa kasnije u istom prostoru biće upriličeno književno veče Jevrema Brkovića. Veče će zatvoriti koncert gitarističkog dua kojeg čine Srđan Bulatović i Darko Nikčević, sa početkom 21.15 časova.

Za sjutra je najavljeno književno veče Duška Novakovića, u sali Muzičke škole sa početkom u 20 časova, o čijem stvaralaštvu će govoriti Ksenija Rakočević. Dan kasnije, u istoj sali od 20 časova mr Ivana Račić govoriće o stvaralaštu Dragana Jovanovića Danilova. Posljednje večeri, 29. avgusta, književno veče imaće Zoran Bognar, u Rodnoj kući Iva Andrića u Herceg Novom od 21 čas, uz moderatorku prof. dr Tatjanu Bečanović.

Organizatori Šestog međunarodnog slavističkog skupa "Njegoševi dani" podsjećaju da se program naučnog skupa odvija u okviru dvije cjeline - sekcije za nauku o književnosti i kulturi, i sekcija za nauku o jeziku.

- "Njegoševi dani" su 2008. godine pokrenuti s ciljem da omoguće naučno utemeljno izučavanje stvaralaštva Petra II Petrovića Njegoša i primjenu savremenih metodoloških pristupa u izučavanju južnoslovenskih književnosti. Po svojim ciljevima i naučnim dostignućima ovo je jedinstvena manifestacija na crnogorskom kulturnom prostoru, koja daje relevantne rezultate i ozbiljan doprinos kako razvoju njegošologije, tako i južne slavistike uopšte - ističe se u najavi ove manifestacije.

Portal Analitika