Region

Sud odbio zahtjev Iva Sanadera za izlazak iz zatovora

Bivšem hrvatskom premijeru Ivu Sanaderu odbijen je zahtjev za puštanje iz istražnog zatvora i odbranu sa slobode, prenosi portal Klix.
Sud odbio zahtjev Iva Sanadera za izlazak iz zatovora
Portal AnalitikaIzvor

Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nije prihvatilo tvrdnje njegovih branitelja da je istekao zakonski rok od tri i po godine, koliko najduže može da traje istražni zatvor. Odbrana tvrdi da je s pritvorom u Austriji Sanader već duže od tri godine i devet mjeseci iza rešetaka. Na odluku vanraspravnog vijeća Sanader može da se žali Vrhovnom sudu, ali odluku će morati da čeka u zatvoru u Remetincu, u kojem je od 18. jula 2011.

Sanader je bio pravosnažno osuđen na osam i po godina zatvora u slučajevima "Hypo" i "INA/MOL", ali je Ustavni sud krajem jula ukinuo tu presudu i postupak vratio na početak. Pripremno ročište za ponovljeno suđenje zakazano je za početak septembra. U slučaju "Fimi media" bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a nepravosnažno je osuđen na devet godina zatvora, a o žalbama na tu presudu Vrhovni sud bi trebalo da raspravlja krajem septembra.

Uz to, još mu se sudi u slučaju "Planinska", ali je nastavak postupka odgođen do sredine jeseni zbog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja.

Izvor: Klix.

Foto: index.hr

 

Portal Analitika