Politika

Vujanović o Prevlaci: Ili dogovor, ili sud u Hagu

Nakon potpisivanja Sporazuma o granici, Bosna i Hercegovina i Crna Gora mogu ući u novu, zapravo staru fazu u kojoj su bile prije faze zastoja u odnosima zbog pitanja granice, a u kojoj će se okrenuti svesrdnoj saradnji u duhu bliskih odnosa, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.
Vujanović o Prevlaci: Ili dogovor, ili sud u Hagu
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovom mišljenju, zadaci zemalja Zapadnog Balkana su prije svega ubrzanje ekonomske saradnje, dodavši da za to postoje "sjajne mogućnosti".

"Mislim da treba unaprijediti saradnju u oblasti saobraćajne infrastrukture, jer je ona uslov da bi se razvijala ekonomija, kao i korištenje zajedničkih energetskih potencijala, koje imaju i BiH i Crna Gora. Imamo šansu da koristeći transfer električne energije prema Italiji obje zemlje plasiraju svoje viškove, BiH odmah, a Crna Gora to očekuje za vrlo kratko vrijeme", kazao je Vujanović.

Predsjednik Vujanović je kazao kako je potpisivanje Sporazuma o granici veliki događaj koji "vjerovatno treba označiti kao istorijski". Dodao je kako je za Crnu Goru "svakako istorijski jer nakon današnjeg potpisivanja Sporazuma o granici između Crne Gore i Kosova, Crna Gora ostaje ostaje bez otvorenih pitanja sa svojim susjedima". 

"Nikada pitanje na granici sa Hrvatskom nijesam smatrao otvorenim. Mi smo davno postigli sporazum o tome, ako se ne dogovorimo, a mislim da ćemo se teško dogovoriti oko Prevlake, jer je od 2002. prošlo mnogo godina a nismo se dogovorili, mi idemo na Međunarodni sud pravde u Hagu", istakao je Vujanović. 

On od Konferencije zemalja Zapadnog Balkana, koja se održava sjutra u Beču, očekuje "konkretna rješenja, koja možda neće biti iskazana u samom početku, kroz odluku da se investira u određene infrastruktune projekte u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture".

Očekuje da će nakon konferencije postojati čvrsta volja i odluka da se ohrabre države članice i kompanije, banke i fondovi da obezbijede jeftinu liniju kako bi se realizovali investicioni projekti kroz izgradnju puteva i korištenja energetskih potecijala. 

"Imali smo dobru konferenciju u Berlinu i u Briselu, izvrstan samit u Beču, nakon čega se mora nešto konkretno, jasnije reći, možda ne kroz kratko vrijeme, ali konačno moramo znati da ćemo imati i od ovog procesa, koji smo nazvali Brdo - Brioni, konkretne efekte", dodao je Vujanović. 

Upitan da prokomentariše za koga će navijati na prijateljskoj utamkmici ekipa zvaničnika EU i onih koji pretenduju da postanu punopravne članice, predstavnika država Zapadnog Balkana, rekao je da po prirodi stvari navija za Crnu Goru, tako da će biti na strani onog dijela koji zastupa Crnu Goru i sve ostale aspirante. Rezultat mu nije važan, ali da je važno da se organizuje utakmica radi promocije zajedništva. 

"EU bez zapadnog Balkana nije cjelovita. Mi smo ovaj proces pristupanja doživjeli samo kao proces koji ima kratko odlaganje pristupanju EU tako da me raduje da će ta sportska manifestacija biti organizovana kao doprinos zajedničkog djelovanja, ne kao utakmica rivala nego kao utakmica prijatelja." (Anadolija, Portal RTCG)

Portal Analitika