Svijet

Mađarska: Suzavac na izbjeglice

Mađarska policija ispalila je danas suzavac na migrante koji su pokušali da napuste prihvatni centar za izbjeglice u mjestu Reske, blizu srpske granice.
Mađarska: Suzavac na izbjeglice
Portal AnalitikaIzvor

Portparol policije, Sabolč Senti, rekao je da su ti migranti odbijali da daju otiske prstiju i dodao da policija pokušava da smiri situaciju.

Mađarska je suočena s pristizanjem talasa bliskoistočnih izbjeglica, koji prelaze južnu granicu, duž koje Mađari grade ogradu da bi se suprotstavili najgoroj izbjegličkoj krizi od Drugog svjetskog rata.

Na desetine izbjeglica i danas je ušlo u Mađarsku. Oni se provlače ispod ograde koju je postavila mađarska vlada, prenose agencije.

"Podigli smo ogradu i prošli smo. Gladni smo, nemamo hrane, nemamo lijekove za decu. Ništa nemamo. Veoma smo umorni", kazao je jedan sirijski izbjeglica.

Mađarska vlada razmatra mogućnost kako bi vojska mogla da bude angažovana i da pomogne da se obezbijedi južna granica, gdje veliki talas izbjeglica ulazi u EU.

Mađarska je danas najavila da će na granicu sa Srbijom uputiti više od 2.100 policajaca, zbog rekordnog broja izbjeglica i migranata koju ulaze u tu zemlju.

Srpsko-mađarsku granicu su u utorak prešle 2.533 izbjeglice i to je najveći broj migranata koji je u jednom danu ušao u Mađarsku iz Srbije od početka godine, saopštila je mađarska policija.

Rast broja izbjeglica koji ulaze u Mađarsku pokazuje da je bilo uzaludno podizanje ograde kojom su mađarske vlasti htjele da zaustave talas izbjeglica koji preko Srbije u EU, bježe iz ratom zahvaćenih zemalja.

Pošto se registruju i podnesu zahtjev za azil, izbjeglice šalju u jedan od centara za prihvat, ali većina njih nastoji da odmah krene dalje ka bogatijim zemljama Evropske unije, kao što su Njemačka ili Švedska.

Mađarski vojnici su 3. avgusta počeli izgradnju ograde na granici sa Srbijom. Ograda bi trebalo da bude postavljena do 31. avgusta.

Više od 100 hiljada migranata stiglo je ove godine u Mađarsku preko Balkana, većinom iz ratnih zona poput Sirije, Iraka i Avganistana.

rtcg.me

Portal Analitika