Region

TAČI: Srbija na neki način priznala nezavisnost Kosova

Potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Kosova Hašim Tači ocijenio je u Briselu da je Srbija potpisivanjem sporazuma, na neki način, priznala Kosovo kao nezavisnu državu.
TAČI: Srbija na neki način priznala nezavisnost Kosova
Portal AnalitikaIzvor

Tači je potvrdio da su sporazumi potpisani, ali da je dogovor bio težak, “zato što se srpska strana protivila cijelog dana“.

"Srbija je potpisala pod pritiskom međunarodne zajednice. Kosovska strana je stajala čvrsto iza svojih zahtjeva i postigla je dogovor u skladu sa kosovskim zakonima. Ostaje na nama da radimo kako bismo iznijeli sve buduće procese", rekao je Tači.

Šef kosovske diplomatije je potvrdio da se kosovska strana odrekla "Parka mira" u Kosovskoj Mitrovici.

"Sve dok na mostu postoje definisani periodi za pomjeranje barikada i drugi načini da se dozvoli slobodno kretanje ljudi mi odustajemo od ideje ujedinjenja Mitrovice. Ova godina je evropska godina za Kosovo. Srbija je prethodno odbijala da potpiše dokumenta na kojima je pisalo Republika Kosovo. Ovo sada je priznavanje nezavisnosti na neki način", zaključio je Tači.

Delegacije Beograda i Prištine su, uz posredovanje Evropske unije, potpisale sporazume o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i Parku mira.

 

Blic.rs

Portal Analitika