Politika

Đukanović na Zapadno-balkanskom samitu

Predsjednik Vlade Milo Đukanović otputovaće sjutra u Beč, gdje će učestvovati na Zapadno-balkanskom samitu, na poziv austrijskog kancelara Vernera Fajmana.
Đukanović na Zapadno-balkanskom samitu
Portal AnalitikaIzvor

"Bečki Samit se održava u okviru Berlinskog procesa koji je inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel na Konferenciji o Zapadnom Balkanu u avgustu prošle godine, s ciljem da se ojača podrška evropskoj perspektivi, ekonomskom razvoju i boljoj infrastrukturnoj povezanosti unutar regiona, kao i sa zemljama EU", saopšteno je iz Vlade.

Đukanović će govoriti u okviru prve teme "ekonomska situacija i reformski procesi na Zapadnom Balkanu”. Na dnevnom redu Samita biće i pitanja saobraćajne i energetske povezanosti, migracija i obrazovanja mladih u zemljama regiona.

Na Samitu će, pored domaćina i predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana, učestvovati i kancelarka Merkel, premijeri Slovenije i Hrvatske, visoka predstavnica za vanjsku politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini, komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kao i čelnici međunarodnih finansijskih institucija.

Predsjednici vlada će na Bečkom samitu usvojiti Deklaraciju koja odražava ostvareni napredak i snažnu posvećenost daljim aktivnostima na planu regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa.

Portal Analitika