Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Amfilohije nagradio Kusturicu za "umjetnički angažman u odbrani identiteta i dostojanstva srpskog naroda"

Amfilohije nagradio Kusturicu za "umjetnički angažman u odbrani identiteta i dostojanstva srpskog naroda"

Emir Kusturica dobitnik je nagrade za književno stvaralaštvo "Pečat Hercega Šćepana" koje se u okviru manifestacije "Trg od ćirilice" dodjeljuje u Herceg Novom, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.
Amfilohije nagradio Kusturicu za "umjetnički angažman u odbrani identiteta i dostojanstva srpskog naroda"
Portal AnalitikaIzvor

Kako se ističe u saopštenju o manifestaciji koju organizuju Izdavačka ustanova MCP SPC "Svetigora" i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, "odlukom žirija ove velike kulturne i duhovne manifestacije, nagrada za književno stvaralaštvo ove godine pripala je ovom proslavljenom filmskom režiseru i piscu". Žirijem je "uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohije", predsjedavao episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, zatim Budimir Dubak, Radomir Uljarević i Želidrag Nikčević.

- Žiri je ocijenio da Emir Nemanja Kusturica svojim književnim i ukupnim umjetničkim angažmanom baštini najplemenitije vrijednosti srpske tradicije, pružajući nemjerljiv doprinos odbrani identiteta i dostojanstva srpskog naroda - obrazloženje je nagrade koja će mu sjutra biti uručena na Trgu Hercega Šćepana u Herceg Novom.

Iz MCP SPC dodaju kako je "Trg od ćirilice" pokrenut prošle godine , a prvi dobitnik nagrade "Pečat Hercega Šćepana" je Matija Bećković.

Foto: globalbioethics.org

Portal Analitika