Abiznis

BOJANIĆ: Pad na berzama može posredno uticati na Crnu Goru

Bivši direktor Nex berze, nezavisni poslanik Mladen Bojanić, kazao je da jučerašnji veliki gubici na gotovo svim svjetskim berzama neće direktno uticati na Crnu Goru, jer niti imamo velikih stranih investitora na našem tržištu, niti imamo kompanije i ljude koji su aktivni na svjetskim berzama u nekom značajnom obimu. Međutim, on napominje da će biti posrednog uticaja na naše tržište kapitala.
BOJANIĆ: Pad na berzama može posredno uticati na Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

„Biće interesantno kako će se ova kriza odraziti na odnos dolara i eura, jer ne zaboravimo da idemo u ogroman projekat izgradnje autoputa sa zaduženjem u dolarima. Druga stvar koja će se i te kako odraziti na Crnu Goru, jeste kako će se dalje „ponašati“ cijena nafte. Cijena nafte je manje-više input za sve privrede. Takođe, biće interesantno šta će se dešavati sa obveznicama na evropskom i svjetskom tržištu, jer očigledno nas u narednom periodu očekuje neki novi nivo zaduženja i uglavnom ćemo se kao država zaduživati u obveznicama. Na kraju, za Crnu Goru je bitno i da li će ova kriza potrajati, odnosno da li će to uticati na obim investicija. Naravno, ukoliko bude ograničenja investicija to će se negativno odraziti na nas“, kazao je Bojanić za Portal Analitika.

Upitan da li je jučerašnji veliki pad na svjetskim berzama možda početak nove finansijske krize, Bojanić ističe da je još uvijek rano govoriti o tome.

„Čini mi se da su analitičari u posljednje vrijeme uporni u nekakvim predviđanjima, koja bivaju brzo zaboravljena ukoliko se ne ostvare. Vidio sam da neki najvaljuju veliku krizu, ali teško da u ovom momentu bilo ko ozbiljan i odgovoran može da iznese neku jasnu pretpostavku, ukoliko, naravno, ne posjeduje neke informacije koje mogu da utiču, a koje ostali ne znaju. Sve u svemu, kao i mnogo puta do sada, u situaciji smo da se ne pitamo ništa, a da mnogo zavismo od dešavanja na nivou svjetske ekonomije“, poručuje on.

Podsjećamo, akcionari 300 najvećih evropskih kompanija izgubili su juče na berzama više od 400 milijardi dolara. Radi se o najvećim gubicama na berzi još od 2008. godine i početka globalne finansijske krize. Paniku na evropskim berzama izazvao je dramatičan pad na kineskom tržištu kapitala od 8.5 odsto. "Crni ponedjeljak", kako ga nazivaju berzanski analitičari, najveći je pad na kineskom tržištu od 2007. godine.

Portal Analitika