Abiznis

HAAB: Banka čeka instrukcije od regulatora za primjenu zakona

Centralna banka (CBCG) bi uskoro trebalo da dostavi instrukcije Hypo Alpe Adria banci kako da primijeni Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je prije 25 dana usvojio parlament, piše Pobjeda.
HAAB:  Banka čeka instrukcije od regulatora za primjenu zakona
Portal AnalitikaIzvor

Iz CBCG nakon prvog radnog sastanka predstavnika regulatora i HAAB-a javnosti ništa nije saopšteno.

Zakon predviđa da konverzija bude po zvaničnom kursu koji je važio na dan uzimanja kredita uz 8,2 odsto kamate. Konverzija treba da vude završena u narednih 30 dana, a novi ugovori potpisani za 45 dana. Za nadzor nad primjenom zakona zadužena je CBCG.

Očekuju se odgovori regulatora da li zakon na potpun način reguliše konverziju, šta sa onima koji ne prihvate primjenu zakona na njihove kredite, da li ima osnova za ocjenu ustavnosti.

Iz HAAB su Pobjedi kazali da u najskorije vrijeme očekuju instrukcije, ali i najavili povlastice onima kojima konverzija po zakonu ne bude odgovarala.

"Danas smo imali prvi radni sastanak sa predstavnicima CBCG i u najskorije vrijeme očekujemo da dobijemo od CBCG bliže instrukcije vezano za primjenu zakona", rekli su iz HAAB-a.

U iščekivanju zvanične računice, odnosno konverzije svakog pojedinačnog kredita, nezvanično se najavljuje da će možda biti i onih kojima zakon neće ići na ruku - što zavisi od ročnosti kredita i drugih uslova.

"HAAB će razmotriti da klijentima ponudi atraktivne i konkurentne kamatne stope. Korisnike kredita u švajcarskim francima kontaktiraće kreditni referent radi dobijanja detaljnih informacija o visini trenutnog zaduženja i dogovaranja novih uslova", odgovorili su iz HAAB-a na pitanje da li se razmišlja o davanju dodatnih ustupaka onima kojima ne odgovara konverzija po zakonu.

Iz banke su dodali da će obavijestiti klijente o svim detaljima nakon što od CBCG dobiju bliže instrukcije.

Iz HAAB-a su ranije saopštili da će poštovati zakon, čije je usvajanje obradovalo korisnike, čiji predstavnik Dragan Senic smatra da je, iako je kamata duplo veća od one po kojoj su uzeli kredite, odluka parlamenta spas za klijente.

Podršku poslanika zakonu koji je predložio Demokratski front (DF) nije pratila i podrška države. Vlada i CBCG su dale negativno mišljenje na tekst zakona.

Prije dvije godine 300 klijenata je zajednički pokrenulo spor protiv HAAB.

Portal Analitika