Svijet

Obama: SAD će i dalje podržavati Ukrajinu

Za posljednjih godinu dana Ukrajina je preduzela značajne poteze radi dostizanja cilja koji je postavila od sticanja nezavisnosti 1991. godine, ocijenio je američki predsjednik Barak Obama, ističući da će SAD i ubuduće podržavati Ukrajinu "u izuzetno važnom periodu njene istorije".
Obama: SAD će i dalje podržavati Ukrajinu
Portal AnalitikaIzvor

Obama je u čestitki ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku i ukrajinskom narodu upućenoj povodom 24. godišnjice nezavisnosti rekao da se, "bez obzira na mnogobrojne izazove, narod Ukrajine približio više nego ikada ostvarenju svog zajedničkog viđenja slobodne, demokratske i progresivne zemlje, čvrsto integrisane u srce Evrope", prenio je Ukrinform.

- Naše dvije nacije rade zajednički da bi podržale i zaštitile pravo ukrajinskog naroda da slobodno bira svoj put naprijed. Dok Vi radite na sprovođenju odlučnih reformi, bez obzira na agresiju Rusije na istoku i okupaciju Krima, SAD će ostati dosljedne u svojoj podršci Ukrajini - rekao je šef Bijele kuće prema saopštenju Porošenkovog kabineta.

Ukrinform je prenio i čestitku predsjednika Francuske Fransoa Olanda, koji je rekao da su Francuska i čitava Evropska unija "predane nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica".

Porošenkov kabinet prenio je i čestitku poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje u kojoj naglašava "duhovnu bliskost sa žrtvama i njihovim porodicama, kao i sa svima koji pate", i navodi da se moli za Ukrajinu i "podržava napore koji pomažu ukrajinskom narodu da ide naprijed u duhu ujedinjenja i mira".

U Ukrajini se danas obilježava Dan državne zastave, a Dan nezavisnosti sjutra, na dan kada je Vrhovni sovjet Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike usvojio Akt o proglašenju nezavisnosti.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika