Kultura

Luštica Bay: Mladi muzičari priredili nezaboravne "Muzičke horizonte"

"Muzički horizonti", drugi koncert pod pokroviteljstvom kompanije Luštica Development, u okviru ovogodišnjih Purgatorija, održan je sinoć u "Luštica Bay"-u, a zbog najavljenih vremenskih neprilika priređen je u dvorani muzičke škole u Tivtu, umjesto u kompleksu.
Luštica Bay: Mladi muzičari priredili nezaboravne "Muzičke horizonte"
Portal AnalitikaIzvor

Koncert je dio 13. Međunarodne radionice za duvačke instrumente koju su pohađali mladi muzičari.

Publika je imala priliku da čuje Hor flauta koji su činili: Jovana Radoman, Jovana Mršulja, Marija Sinđić, Kristina Samardžija, Rezeda Valejeva, Milka Samardžić, Katarina Lazinica, Ines Drakić i Adrijana Albijanić. Kompozicije Mocarta izveli su klarinetisti Tibor Maša i Teodora Mrkajić i oboista Nenad Janković.

Kvartet horni koji čine Valerija Vuksanović, Doris Račić, Nikola Kovačević i Nikola Marinković, interpretirao je jednu od Hendlovih "Fugeta".

2308tivat1Bras kvintet u kome nastupaju Uroš Suičić, Andrea Nikolić, Relja Grujić (truba), Stefan Benčič (trombon) i Doris Račić (horna), izveo je više kompozicija. Mocartov Adađo odsvirao je sekstet u sastavu: Romana Rogić, Ivanka Muhadinović (flauta), Jovana Lađević, Vukašin Stefanović (klarinet), Milena Veličković (fagot) i Nikola Kovačević (horna). Nastupali su još Barbara Bubanja, Stefan Benčić i Đorđe Jokić kao Trio trombona, a Valerija Vuksanović, Doris Račić, Nikola Marinković, Iva Čelanović, Milica Mihović, Martina Janović, Nenad Vasić i Nikola Kovačević kao Oktet horni koji je interpretirao Vagnerovu uvertiru za "Tanhojzer".

Hor flauta, ovog puta u sastavu: Vasilije Matijašević, Petar Nikolić, Lazar Muhadinović, Marija Đorđević, Ksenija Franeta, Andrija Sekulić i Aleksandra Spasovski, izveo je "Bumbarov let" Nikolaja Rimskog Korsakova.

Kompozicije su pripremljene pod mentorstvom profesora Nenada Jankovića, Aleksandra Burkerta, Lasla Dieneša, Nenada Vasića i Aleksandra Benčića.

Inicijator radionica za duvačke instrumente je nevladina organizacija Ars Praesentia iz Tivta, koja je prvu radionicu organizovala 2002. godine u Gornjoj Lastvi.

- Radionice se sada organizuju za sva tri nivoa školovanja i obuhvataju individualni i rad u kamernim ansamblima, kao i koncerte kako polaznika tako i profesora. organizuje radonice za duvačke instrumente radi njihovog afirmisanja i popularizacije - navela je direktorka NVO Ars Praesentia Pina Bubanja.

Prethodno je u Luštica Bay-u priređen koncert "Svijet saksofona" na kome su se predstavili mladi saksofonisti, a koncert je bio završnica sedmodnevne radionice koju je vodio prof. Bojana Vukelića.

2308tivat2
Portal Analitika