Društvo

Njeguški vikend: Višesatni bogati programi i odlična posjeta (FOTO)

Na Njegušima je tokom protekla dva dana upriličena manifestacija "Njeguški vikend", tokom koje je u petak održan veliki koncert, a u subotu i 11. izdanje tradicionalne manifestacije "Njeguška trpeza", saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.
Njeguški vikend: Višesatni bogati programi i odlična posjeta (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Centralni dio događaja i ove godine bila je upravo "Njeguška trpeza", odnosno prezentacija i degustacija njeguških specijaliteta, uz bogat i sadržajan umjetnički program.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, koji je ukazao na značaj "Njeguške trpeze".

- Današnji događaj jasno govori da "Njegušku trpezu", kako godine odmiču, prati sve bolja organizacija i masovnost, na čemu bih posebno priznanje želio odati Savjetu Mjesne zajednice Njeguši i Udruženju proizvođača njeguških specijaliteta. Započeta kao entuzijastički projekat, "Njeguška trpeza" postala je jedinstven i nezaobilazan događaj, od posebne važnosti - kako za Cetinje, tako i za Crnu Goru. S tim u vezi, želio bih posebno naglasiti da mi je jako drago što je Prijestonica Cetinje partner i pokrovitelj u organizaciji "Njeguške trpeze" - kao priče koja od godine do godine biva sve uspješnija - rekao je on.

2308njegu1Gradonačelnik Bogdanović pomenuo je i aktuelne investicije na području Njeguša, zahvaljujući kojima će biti pružen dodatni podsticaj razvoju turizma.

- Raduje me što i danas sa vama mogu podijeliti svoje utiske vezane za razvoj i afirmaciju ovog podneblja, a koji su prije svega vezani za oblast turizma. Naime, nakon što smo prošle godine svjedočili otvaranju novog modernog turističkog sadržaja na Lovćenu, upravo ovog ljeta na Njegušima je počela realizacija još jedne značajne investicije - Krstac, koju smo dogovorili početkom godine. To je, međutim, samo još jedan od podsticaja u interesu razvoja ovog kraja. Valorizacija potencijala Njeguša proces je na kojem treba stalno raditi i kojem ćemo biti posvećeni i u budućnosti - zaključio je gradonačelnik.

Tokom otvaranja manifestacije, prisutne je ispred Udruženja proizvođača njeguških specijaliteta i MZ "Njeguši" pozdravio Batrić Batrićević.

2308njegu2Kao i tokom prethodnih godina, na "Njeguškoj trpezi" dodijeljene su i plakete vlasnicima najuređenijih dvorišta na Njegušima. U kategoriji domaćinstava, nagrade su pripale dvorištima Dare i Vlada Popovića, Vesne i Baje Radovića, te Marka Otaševića, a u konkurenciji privrednih subjekata najuređenijim je proglašeno dvorište hotela "Monte Rosa".

Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta dodijelilo je nagrade i autorima najboljih fotografija Njeguša koje su minulih dana objavljene na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram. Prva nagrada pripala je Mileni Miranović, druga Gorici Mašović - Fatić, a treća Ivanu Bogdanoviću.

U umjetničkom programu, na manifestaciji "Njeguška trpeza" nastupili su tamburaški orkestar "Taslidža" iz Pljevalja, KUD "Boka" iz Tivta, klapa "Vazda mladi", pjevačko društvo "Grbalj", Stevan Čavor i Rajko Radović. Tokom programa je promovisana i poezija Drage Kustudić, a upriličen je i slikarski uranak.

2308njegu3"Njeguškoj trpezi" prethodio je koncert održan u petak uveče, na kojem su nastupili Alen Islamović i prateći bend "Kad bi bio bijelo dugme", kao i cetinjski "Perper". Koncert kojim je i počeo ovogodišnji "Njeguški vikend" obilježila je dobra posjeta, uz gotovo četvoročasovni program.

"Njeguški vikend" i ove godine je dio programa "Ljeto u Prijestonici", a organizovali su Savjet Mjesne zajednice "Njeguši", Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta, Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje. Manifestacije su protekle uz odličnu posjetu.

Foto: Prijestonica Cetinje

2308njegu4
Portal Analitika