Svijet

Džihad Džon: Vraćam se u Britaniju i nastavljam da skidam glave

Zloglasni Džihad Džon nakon mnogo vremena ponovno se pojavio na video snimku, ali ovog puta bez crne maske, javlja Dejli mejl (Daily Mail), a prenosi Index.
Džihad Džon: Vraćam se u Britaniju i nastavljam da skidam glave
Portal AnalitikaIzvor

Ovog puta prijeti da će nastaviti s odrubljivanjem glava taocima Islamske države. Najavio je povratak u Veliku Britaniju u društvo vođe terorističke organizacije.

Video koji je dobio Daily Mail-a navodno traje minut i 17 sekundi, ali je ovaj medij u javnost pustio samo manji dio od tek osam sekundi.

Džihad Džon, najzloglasniji član Islamske države kojeg smatraju odgovornim za brutalno ubistvo najmanje sedam talaca u Siriji, uključujući i Dejvida Hejnsa, britanskog humanitarca koji je bio oženjen Hrvaticom. Identifikovan je kao 27-godišnjeg Mohamed Emvazij iz Londona, koji je posljednji put ubio Japanca Kendžija Gotu.

Kako tvrdi Daily Mail, snimak je čuvao bivši član Sirijske vojske, a poslao je jednom od kolega u Sofiji.

Da se na snimku zaista radi o zloglasnom krvniku, potvrdio je i jedan od vodećih stručnjaka za mapiranje lica koji je detaljno pregledao video i uporedio ga s prije objavljenim fotografijama Emvazija.

- Morfološka i proporcionalna poređenja, po mom mišljenju, ukazuju na to da je riječ o istoj osobi. To bi bio dovoljan dokaz da dođe do hapšenja u većini slučajeva, kao i do osuđujuće presude na sudu - rekao je bivši policajac koji je želio da ostane anoniman.

Na snimci je navodno rekao "nastaviću da skidam glave".

Aktivista koji živi u Istambulu, koji je primio video, za nedjeljno izdanje Daily Mail-a ispričao je sadržaj videa.

- Džihadi Džon gleda u kameru i govori: "Ja sam Mohamed Emvazi i uskoro se s kalifom (Al Bagdadijem) vraćam u Britaniju. Zatim spominje odsijecanje glava i ubijanje nevjernika, a kamera onda prikazuje dvojicu maskiranih muškaraca, izgledaju mi kao tjelohranitelji", opisao je.

Izvor: Index

Foto: dailymail.co.uk

Portal Analitika