Društvo

MUGOŠA: CG jedina u regionu nema problem sa emigrantima i azilantima

Crna Gora u ovom trenutku nema izražen problem po pitanju azila, migracija i izbjeglica, ali njeni susjedi imaju, kaže u intervjuu Pobjedi Tamara Mugoša, direktorka Regionalne inicijative MARRI, koja se bavi ovom problematikom.
MUGOŠA: CG jedina u regionu nema problem sa emigrantima i azilantima
Portal AnalitikaIzvor

Dalje ističe da je to dovoljan razlog da pažljivo analiziramo situaciju i moguće scenarije, kako bismo blagovremeno reagovali i prevenirali negativne efekte koje donose migracioni procesi, sa jedne strane, ali i pokazali potreban stepen odgovornosti kada je u pitanju zaštita svih prava koje migranti, tražioci azila ili izbjeglice imaju prema međunarodnim i domaćim konvencijama i propisima.

- MARRI je regionalna inicijativa osnovana 2003. godine u okviru Pakta stabilnosti i već duže od deceniju predstavlja važan mehanizam za podršku vladama koje su učestvovale u njenom osnivanju za rješavanje mnogobrojnih i složenih problema direktno ili inditektno povezanih sa pitanjima migracija, azila i izbjeglica. Crna Gora predsjedava MARRI-jem do sljedećeg juna, a moj mandat kao direktora traje do juna 2018. godine. Za to vrijeme imamo namjeru da izgradimo nove i dodatno unaprijedimo unutrašnje kapacitete inicijative, istovremeno djelujući u pravcu ostvarivanja mjerljivih rezultata na planu podrške našim državama da rješavaju mnogobrojna pitanja na kvalitetniji način.

Mugoša ističe da inicijativa posebno dobija na značaju u ovom trenutku osjetljivom za čitavu Evropom, ali i širu međunarodnu zajednicu zbog činjenice da svjedočimo najvećoj humanitarnoj krizi od Drugog svjetskog rata. Ona naglašava da će MARRI tokom crnogorskog predsjedavanja, posebnu pažnju posvetiti povećanju mobilnosti radne snage i otvaranju novih radnih mjesta u ovom dijelu Evrope.

Kada su u pitanju migracije, azil i izbjeglice, ona pojašnjava kako u Crnoj Gori u ovom trenutku ti problemi nisu izraženi, za razliku od zemalja u našem okruženju.

- To je složena i višedimenzionalna problematika koja traži punu koordinaciju mehanizama unutar države, ali i efikasnu i djelotvornu saradnju sa susjedima i partnerima u međunarodnoj zajednici. Ova problematika je direktno vezana za razvoj regiona i prema njoj se trebamo odnositi sa punom odgovornošcu. To znači da ćemo, u okvirima sopstvenih nadležnosti, pokušati da učinimo sve što je u našoj moći da adresiramo probleme na adekvatan način, ali i voditi otvoren i argumentovan dijalog sa relevantnim međunarodnim faktorima o onom dijelu odgovornosti koje pripadaju drugim akterima, kako bismo zajedničkim naporima dolazili do rješenja koja su održiva na dugi rok - zaključuje Mugoša u intervjuu za Pobjedu.

Izvor i foto: Pobjeda

Portal Analitika