Kultura

FOTO: Banksy otvorio tematski park - samo za odrasle

Poznati ulični umjetnik Benksi (Banksy) ovog vikenda je otvorio svoj tematski park "Dismaland", inspiriran pretpostavljate - "Disneyland"-om.
FOTO: Banksy otvorio tematski park - samo za odrasle
Portal AnalitikaIzvor

Naravno, mala razlika postoji - sam autor preporučuje da u posjetu ovoj velikoj izložbi, ugavnom njegovih radova, ne dolaze djeca, a kako i sam naziv tematskog parka kaže, riječ je o veoma tužnoj ("dismal") zemlji.

Izložba koncipirana kao tematski park u britanskom gradu Veston-super-Mer biće otvorena narednih mjesec, a strani mediji već predviđaju da će interes publike prolongirati njeno zatvaranje, jer je ovo prva izložba Banksy-ja u Britaniji nakon 2009. godine. Banksy je u svoj park prvo pustio nekolicinu novinara, a prava "ludnica" počela je juče. Naime, park je kapaciteta od "samo" 2.000 ljudi, a kada se taj broj dostigne, ostali ulaze tek kada neko drugi izađe.

2308ban1Već prvog dana pojavio se problem sa onlajn prodajom karata, koje inače koštaju samo tri funte, pošto je interesovanje bilo izuzetno veliko. Tako posjetioci prvog vikenda mogu karte da dobiju samo na ulazu u park.

Strani mediji složni su u prvim recenzijama parka - mračno, dijabolično, šokantno, ali nekad i veselo! Sam Banksy rekao je kako je poenta njegovog tematskog parka ta da bi "tematski parkovi trebalo da imaju - značajnije teme". Njegove to sigurno jesu.

Osim Banksyjevih radova, od kojih su mnogi interaktivni, brojnih referenca na Disney-junake, u tematskom parku izlažu i umjetnici, poput slavnih Demijena Hirsta i Dženi Holcer, člana dvojca KLF, Džimija Kotija. Može se vidjeti Banksyjeva interpretacija Pepeljugine kočije, okružene paparacima, nakon saobraćajne nesreće što se referira na smrt princeze Dajane, potom jezero puno emigranata, kamp za obuku anarhista… Predviđene su i mnoge prateće manifestacije, kao što su koncerti grupa "Pussy Riot" i "Massive Attack".

Izvor: T portal

Foto: tportal.hr, bbc.co.uk

2308ban2
Portal Analitika