Kultura

SFF: Glavna nagrada Srce Sarajeva za "Bisernu obalu" Dušana Kasalice

Nagrada za najbolji kratki film ovogodišnjeg 21. Sarajevo Film Festivala pripala je filmu "Biserna obala" mladog crnogorskog reditelja Dušana Kasalice, saznaje Portal Analitika.
SFF: Glavna nagrada Srce Sarajeva za "Bisernu obalu" Dušana Kasalice
Portal AnalitikaIzvor

Žiri koji su činili direktorica Evropske filmske akademije Marion Dering iz Njemačke, rediteljka i montažerka Una Gunjak iz Velike Britanije i direktorica Programa kratkometražnog filma Filmskog festivala u Kanu Alis Karubi iz Francuske.

Nastao u produkciji podgoričke kuće Cut-Up Production i sniman prošle godine u Čanju, ovaj 24-minutni film je imao svjetsku premijeru upravo u Sarajevu.

- Riječ je o filmu čija se radnja odigrava u dječjem kampu za regulisanje težine. Kamp se nalazi u primorskom ruiniranom odmaralištu, daleko od većeg grada, koji vodi čovjek poznat kao Trener. U usporenoj atmosferi završetka ljeta, upoznajemo omanju grupu različitih karaktera koji u ovom mikrokosmosu imaju različite motive, želje i interesovanja - ističe se iz te kuće.

Glavnu ulogu tumači Stefan Bošković, a uz njega igraju Nikolina Bogdanović i Marija Backović, kao i djeca Dina Nikolić, Novak Nikolić, Miloš Kandić, Ana Savović, Jelena Milošević, Mia Vujović, Maša Kandić, Dragoljub Prelević, Danilo Otašević, Dušan Vučelić, Luka Mandić, Andrej Vasiljević i Ajla Hodžić, koja su prvi put na filmu. Projekat je kuće Cut-Up, a producentkinja je Jelena Mišeljić. Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografiju i kostim potpisuje Natalija Vujošević u saradnji sa Draganom Baćović, a montažerka je Nataša Pantić. Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture.

U okviru Takmičarskog programa za kratki film predstavljeno je još devet filmova, od kojih su tri imala svjetske, jedna međunarodnu a pet regionalnih premijera.

Kako prenosi portal Klix, nakon devet dana večeras je dodijeljena nagrada za najbolji igrani film XXI Sarajevo Film Festivala ostvarenju "Mustang" turske rediteljke Deniz Gamze Erguven.

Ceremonija na crvenom tepihu 21. SFF-a počela je u 19:30, a uručivanje nagrada pola sata kasnije u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Ovogodišnji Takmičarski program igranog filma predstavio je deset filmova, od toga dvije svjetske, jednu međunarodnu i sedam regionalnih premijera. Specijalna nagrada žirija pripala je filmu "Saulov sin" mađarskog reditelja Lasla Nemesa, a Specijalno priznanje žirija dobio je frčki "Chevalier" rediteljke Atine Rejčel Cangari.

Ove godine SFF nagradio je dva cijela glumačka asambla: filma "Chevalier" Jorgosa Kentrosa, Vangelisa Murikisa, Panosa Koronisa, Makijasa Papadimitriua, Jorgosa Pirpasopulosa, Sakisa Ruvasa, i film "Mustang" Guneša Sensoja, Dogbua Doguslua, Tugbua Sunguroglua, Elita Iščana, Ilajdua Akdogana, Nihala Koldaša i Ajberka Pekčana.

U kategoriji krakog filma, specijalnim priznanjima nagrađeni su filmovi "Kalo" bosanskohercegovačkog reditelja Nermina Hamzagića i "Utorak" francusko-turska koprodukcija u režiji Zije Demirel.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film u okviru Takmičarskog programa dodijeljeno je filmu "Toto and His Sisters" reditelja Aleksandera Nanaua. Ove je godine u ovoj kategoriji predstavljena su 23 filma, od toga šest svjetskih, osam međunarodnih, tri regionalne i šest bosanskohercegovačkih premijera. Specijalne nagrade pripale su mađarskom ostvarenjima "Titita" Tamaša Almasija i "Flotel Europa" srpskog reditelja Vladimira Tomića u danskoj koprodukciji .

Podsjećamo, Počasno Srce Sarajeva ove godine su dobili velikani svjetske kinematografije reditelj Atom Egojan i glumac i producent Benisio Del Toro.

Foto: klix.ba

Portal Analitika