Ostalo

Getlin brži od Bolta u kvalifikacijama

Američki sprinter Džastin Getlin ostvario je najbolje vrijeme u kvalifikacijama na 100 metara na Svjetskom prvenstvu u Pekingu.
Getlin brži od Bolta u kvalifikacijama
Portal AnalitikaIzvor

Getlin je najpopularniju disciplinu na svijetu istrčao za 9.83 sekundi i bez ikakvih problema se plasirao u polufinale.

Isti slučaj je bio i sa najbržim čovjekom u istoriji, Useinom Boltom, koji je nastupio u posljednjoj kvalifikacionoj grupi i za 13 stotih d,elova sekunde bio sporiji od Getlina.

Jasno je, naravno, da nijedan od njih dvojice nije dao sve od sebe i da se čuvaju za polufinale i finale, koje željno očekuju svi ljubitelji atletike.

Geltin je praktično ušetao u cilj, svjestan da je konkurenciju ostavio daleko iza sebe.

"Trener mi je rekao da obratim pažnju na prvih 40 metara, pa poslije da vidim kako stvari stoje. Ja sam negdje na polovini trke vidio da sam ispred ostalih, pa sam mirnije mogao da istrčim nastavak. Ali, nije ovdje priča o meni, ni o nekom ko je pored mene. Ovo je priča o svima nama, koji pokušavamo da nastavimo tradiciju trka na 100 metara, da pokažemo da je ovo epska disciplina jednog velikog sporta, koji rame uz rame stoji sa fudbalom, košarkom i drugim sportovima. Ja sam uživao, nadam se da u ovoj disciplini uživa i publika", rekao je Getlin, nakon trke.

Bolt pred start trke u Pekingu (foto: AP/Beta)Bolt pred start trke u Pekingu (foto: AP/Beta)

Kvalifikacije nijesu donijele nikakva iznenađenja, osim činjenice da od svih favorita za visok plasman Tajson Gej jedini nije uspio da ostvari vrijeme brže od deset sekundi. Amerikanac je bio najbrži u svojoj grupi u vremenu od 10.10 sekundi.

Očekivano, Boltu i Getlinu, u borbi za finale, između ostalih, pridružiće se i Jamajčanin Asafa Pauel, Trejvon Bromel i Majk Rodžers iz Sjedinjenih Država.

Polufinala na 100 metara su zakazana za nedjelju od 13.10, dok je finale na programu u 15.15.

Getlin je ove godine nabrži čovjek svijeta u trkama na 100 i 200 metara i mnogi ga smatraju jednim od favorita za zlato u tim disciplinama na Svjetskom prvenstvu, pošto Bolt ima problema sa povredom karlice.

Getlin je od 2013. godine neporažen na 100 i 200 metara, ukupno u 27 trka.

Bolt je vlasnik najboljeg rezutlata svih vremena - 9,58, što je ostvario u Berlinu 2009.

Svjetsko prvenstvo u atletici, koje će u glavnom gradu Kine trajati do 30. avgusta, počelo je muškim maratonom. Prvu medalju potpuno neočekivano osvojio je 19-godišnjak iz Eritreje, Girmaj Gebreslasije, koji je postao najmlađi svjetki prvak u toj disciplini i donio prvu medalju svojoj zemlji u istoriji svjetkih prvenstava.

B92,rtcg.me

Portal Analitika