Politika

Raonić: Partija šaha DPS i SDP-a

Socijaldemokratska partija (SDP) i Demokratska partija socijalista (DPS) ne žele da povuku potez koji će biti protumačen kao razlog za raskid koalicij, iako obje strane nijesu zadovoljne saradnjom, ocijenio je predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić.
Raonić: Partija šaha DPS i SDP-a
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da nije do kraja jasno zašto je presudno važno ko je kriv za prekid saradnje kojom obje strane nijesu zadovoljne, ali da izgleda da i DPS i SDP o tome naglašeno vode računa.

Prema njegovim rijčima, problematična je i pozicija manjinskih stranaka, koje taj sukob posmatraju kao da nijesu dio vladajuće koalicije, bez jasnog pozicioniranja po pitanju ključnih nesporazuma – ekonomskih pitanja.

„U ovoj fazi sada ni SDP, ni DPS ne žele da povuku potez koji će biti protumačen kao razlog za raskid koalicije. Ukoliko SDP sruši Vladu prije poziva za NATO, od DPS i propagandističkih medija, bio bi optužen za urušavanje ključnih spoljnopolitičkih prioriteta“, reako je Raonić agenciji Mina.

On je dodao da, ukoliko DPS odbije da ispoštuje koalicioni sporazum i vrati SDP-u mjesta koja joj po dogovoru pripadaju u izvršnoj vlasti, on će biti optužen za rušenje koalicije.

To bi, kako smatra Raonić, Vladu učinilo nelegitimnom (ako je to nekome bitno), a obezbjeđivanje većine u Skupstini mimo izbora bi obesmislilo izborni proces i legitimisalo zahtjeve za tehničkom vladom koja bi organizovala izbore.

Prema njegovim riječima, ostaje nejasno da li bi padom Vlade, predsjednik, dao mandat bilo kome osim onom ko pripada partiji koja ga je učinila predsjednikom.

„SDP i DPS su do sada imali zajedničke primarne ciljeve kao što su nezavisnost, integracije, lukrativne pozicije, ali sada kada se ne mogu usaglasiti oko ekonomske budućnosti države, problem je eskalirao“, ocijenio je Raonić.

DPS, kako je naveo, nema problema da na najeksluzivnijim lokacijama dozvoli gradnju novih apartmena ili privatizuje profitabilna državna preduzeća, čemu se, kako je podsjetio, SDP protivi.

Raonić je ocijenio da Krivokapićevu odlučnost ugrožavaju funkcioneri kojima se nije na vrijeme bavio, koji primarno razmišljaju lukrativno.

To je, kako je ocijenio, dovelo do rascjepa, a u brojinim opozicionim partijama nema dovoljno mudrosti da prate tu partiju šaha i povuku potez u pravom trenutku koji bi bio od intersa za državu i njih lično, već su i dalje ušančeni u 90im godinama.

„Uz to nacionalstički porivi i dalje bukte, uz rastuću etničku distancu, čine situaciju dodatano komplikovanom“, smatra Raonić.

On je naveo da nakon 18 godina koalicionog djelovanja i deset godina nezavisnosti, očigledno su morala da isplivaju mnoga nezadovoljstva, uzrokovana sklanjanjem pod tepih brojnih stvari, a sve zarad viših ciljeva.

„Sada je došao trenutak kada treba donijeti krupne odluke, jer u zadnjih deset godina se nije desio ni jedan važan događaj osim, par rascjepa u opozicionim partijama“, precizirao je Raonić.

On je ocijenio da dolazi do prestrojavanja svih političkih subjekata, krize liderstva, zahuktavanja obaveza iz integratvnih agendi.

„Uz nagomilane ekonomske i socijalne probleme, kao i brojne korupcionaške afere koje se više ne mogu skrivati, naprosto se moralo desiti ovaj trenutak, te smo došli u ozbiljnu političku krizu“, ocijenio je Raonić.

Prema njegovim riječima, ta situacija neodoljivo podsjeća na 1996 – 1997. godine uoči raskola u DPS-u, a kome je, kako je podsjetio, tada ključnu ulogu odigrala međunarodna zajednica.

„Otuda možda i nervoza koja se javno ispoljava prema šefu delegacije Evropske unije i brojnim drugim diplomatama“, ukazao je Raonić.

On je podsjetio da su i Sjedinjene Američke Države, mimo redovne procedure, dale nagradu osobi koja je u tom trenutku bila šikanirana od DPS medija.

Odluka će, kako je naveo, sada biti donešena u Crnoj Gori, a kao i sve četri dosadašnje ideloške prekretnice - komunistička ka AB, AB ka velikosrpskoj, velikosrspke ka antimiloševićevskoj i uninositičkoj ka dukljanskoj), banalno, ali na žalost, u stvarnosti zavisiće od kvaliteta partijske organizacije, rada u mjesnim odborima i količini crnih fondoiva, a ne od snage argumenata i prepoznavanja intersa građana.

„Opozicija, koja sa druge strane, izgleda nesihronizovano i bez elementarne komunikacije i međusobnog poštovanja, u kojoj ima 15ak lidera, uz najavu povećanja tog broja, nema jasnu strategiju kako da se u ovoj partiji šaha postavi i kao da razmišlja samo kako da sjutra imaju jednog više poslanika u svom klubu“, zaključio je Raonić.

Portal Analitika