Svijet

UNESCO: Islamska država sprovodi brutalnu destrukciju antičkih lokaliteta

Ekstremisti Islamske države IS u Siriji i Iraku sprovode brutalnu sistematsku destrukciju antičkih lokaliteta kakva nije zabilježena još od Drugog svjetskog rata, upozorila je generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.
UNESCO: Islamska država sprovodi brutalnu destrukciju antičkih lokaliteta
Portal AnalitikaIzvor

Posljednji u nizu uništenih lokaliteta je manastir star 1.500 godina Posljednji u nizu uništenih lokaliteta je manastir u centralnoj sirijskoj provinciji Homs, star 1.500 godina.

Jedini način da svijet sada pokuša da spriječi prodaju pokradenih artefakata je da presječe tok kojim se militanti snabdijevaju, istakla je Bokova za AP.

Manastir St. Elian srušen je uz objašnjenje da su se vjernici u njemu klanjali nekom drugom, a ne Bogu.

Prije uništavanja manastira u Homsu  buldožerima, IS je obezglavio 81-godišnjeg Khaleda Asaada, čuvenog stručnjaka za antiku, arheologa i bivšeg direktora arhitektonsko-istorijskog kompleksa u drevnom sirijskom gradu Palimiri.

Palmiru su pripadnici IS zauzeli još krajem maja, nakon čega se pojavila informacija da su grad minirali i uništili nekoliko drevnih spomenika, među kojima je i statua Lava stara oko dvije hiljade godina. Ruševine Palmire se protežu na tri kilometra i nalaze se na spisku objekata svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Portal Analitika