NATO

GARČEVIĆ: Vojne baze se ne mogu otvoriti bez pristanka zemlje domaćina

Države članice NATO-a suvereno odlučuju o otvaranju vojnih baza na svojoj teritoriji, a baze se ne mogu otvoriti bez pristanka zemlje domaćina, saopštio je u Beranama nacionalni koordinator za NATO, ambasador Vesko Garčević. Podsjetio je i da većina članica nema baze na svojoj teritoriji.
GARČEVIĆ: Vojne  baze se ne mogu otvoriti bez pristanka zemlje domaćina
Portal AnalitikaIzvor

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević razgovaro je u Beranama sa predstavnicima “Udruženja poljoprivrednih proizvođača” iz Berana i predstavnicima penzionera i boraca-antifašista iz Drugog svjetskog rata.

Razgovarano je o značaju članstva u NATO za Crnu Goru, sa posebnim akcentom na aktuelna pitanja vezana za ovu temu.

Učesnici su željeli da dobiju dodatne informacije o tome kako su integracija u evro-atlantske strukture i integracija u EU povezani, da li je nuetralnost alternativa članstvu, koji su troškovi članstva, a koliki bi bili troškovi za odbranu u slučaju neutralnosti, na koji način članstvo utiče na ekonomski razvoj zemlje i da li se to odražava na položaj poljoprivrednih proizvođača i dr.

Kako je saopšteno iz vladinog Komunikacionog tim Savjeta za članstvo u NATO pitanje otvaranja potencijalnih NATO baza na teritoriji Crne Gore i položaja stranih vojnika bila su takođe u žiži interesovanja učesnika.

Nacionalni kordinator Garčević je još jednom objasnio da države članice NATO-a suvereno odlučuju o otvaranju vojnih baza na svojoj teritoriji i da se baze ne mogu otvoriti bez pristanka zemlje domaćina.

Podsjetio je da većina članica nema baze na svojoj teritoriji, kao što ih nemaju ni zemlje iz našeg susjedstva koje su nedavno postale članice: Hrvatska, Slovenija, Albanija i dr. Istovremeno, ukazao je da neke neutralne države Evrope, po veličini slične Crnoj Gori, kao

zaštitu svog neutralnog statusa na svojoj teritoriji imaju prisustvo vojnih baza i stranih trupa.

Podvukao je i da sadašnji generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, inače socijalista po političkom opredjeljenju, dolazi iz Norveške, članice NATO koja na svojoj teritoriji nema bazu.

Na pitanje o mogućnosti održavanja referenduma o članstvu u NATO, ambasador Garčević je ukazao da crnogorski Ustav ne predviđa organizovanje referenduma ovim povodom, jer članstvom u Alijansi Crna Gora ne gubi dio svog suvereniteta i ne prenosi svoje nadležnosti na tijela NATO-a.

"Referendum bi se morao održati u slučaju članstva u EU, jer se dio suverenih prava prenosi na Evropsku komisiju", pojasnio je Garčević.

Upoznao je učesnike da su samo tri države članice organizovale referendum, a da su ostale nove članice o tome odlučivale u Parlamentu.

Podsjetio je i da će se o evro-atlantskoj budućnosti Crne Gore sredinom septembra voditi debata u Skupštini na osnovu inicijative grupe poslanika koji su predložili rezoluciu o evro-atlantskoj integraciji Crne Gore.

Susret je bio prilika da se detaljnije razgovara o budućoj saradnji.                 

Prema najavama Andrije Stojanovića iz Udruženja poljoprivrednih proizvodjača i Boška Vlahovića, predsjednika Prvog udruženja penzionera iz Berana, to udruženja će u drugoj polovini septembra u Beranama organizovati javnu tribinu o članstvu Crne Gore u NATO gdje osim predstavnika iz Berana i Komunikacionog tima, očekuju učešće i predstavnika diplomatskog kora u Crnoj Gori.

Portal Analitika