Svijet

UNHCR: Makedonija i Srbija ne mogu same sa izbjeglicama

Portparol UNHCR-a Melisa Fleming pozvala je Evropu da nađe rješenje za izbjegličku krizu, istakavši da preopterećene Makedonija i Srbija "ne mogu da budu ostavljene da se same nose sa tolikim brojem izbeglica".
UNHCR: Makedonija i Srbija ne mogu same sa izbjeglicama
Portal AnalitikaIzvor

Flemingova je, takođe, kritikovala odluku Makedonije da zatvori granice za prolaz migranata, prenio je Tanjug.

"To su izbjeglice koje traže zaštitu i ne smiju se u tome zaustavljati", istakla je portparolka UNICEF-a, a prenio je Rojters.

Na makedonsko-grčkoj granici vlada pravi haos, makedonska vojska i policija su blokirali granične prelaze, ogradili ih bodljikavom žicom, a migrate potiskuju suzavcem i šok bombama, što kod izbjeglica sa Bliskog istoka, uglavnom iz Sirije i Avganistana, stvara tenzije, pa su sve učestaliji incidenti u kojima ima i povrijeđenih.

Makedonska vlada proglasila je u četvrtak vanrednu situaciju na južnom i sjevernom graničnom pojasu, kako bi zaustavila ogroman talas migranata, a tim povodom danas se oglasila Evropska komisija, istakavši da zvanično Skoplje ima pravo da se štiti od ilegalne migracije.

"Makedonija ima pravo da u skladu sa međunarodnim zakonima kontroliše lica koja žele da uđu na njenu teritoriju i da zabrani ulaz onima koji ne ispunjavaju kriterijume", saopštila je pres služba evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika