Politika

BOJOVIĆ: Stanković i Katnić da se pozabave i Pljevljima

Pozivam Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, i Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, da u najskorije vrijeme i u drugim opštinama Crne Gore pokrenu istražne radnje u cilju otkrivanje primjera visoke korupcije, saopštio je poslanik DF-a Vladislav Bojović.
BOJOVIĆ: Stanković i Katnić da se pozabave i Pljevljima
Portal AnalitikaIzvor

U suprotnom, kako navodi, njihove aktivnosti u opštini Budva ćemo smatrati za tempirane akcije koje sprovode po nalogu predsjednika DPS-a u susret odluci NATO-a da Crnoj Gori uputi poziv za članstvo.

- Demokratska narodna partija Pljevlja poziva čelnike tužilaštva da se konkretno pozabave i poslovima bivših rukovodilaca opštine Pljevlja u periodu od 2006. do 2011. godine, kad je izvršnu vlast imao DPS. Brojne činjenice, koje su inače poznate javnosti, navode na sumnju da su lokalni funkcioneri DPS-a, i njihovi saradnici, u navedenom periodu zloupotrebom službenog položaja oštetili opštinu Pljevlja za više miliona eura, i time je svjesno doveli do dužničkog ropstva. Tužilaštvo treba da na odgovoran i sistematičan način pristupi istrazi sumnjivih poslova, koji su u tom periodu rađeni na rekonstrukciji gradske kotlarnice, izgradnji Akademskog centra, rekonstrukciji Doma kulture, izgradnji aerodroma, na eksproprijaciji zemljišta zbog navodne izgradnje cementare, izgradnji i rekonstrukciji gradskih ulica, koje su nakon godinu dana propale, a sve to uz protivzakonito zaduživanje Opštine – navodi se u saopštenju.

Bojović ističe da je poznat i flagrantan podatak da je, nakon trošenja novca građana Pljevalja na ove propale i promašene projekte, dug Opštine premašio iznos od 20 miliona eura.

- Zato preporučujemo čelnicima tužilaštva da, prilikom sprovođenja istražnih radnji, aktuelnom predsjedniku opštine Pljevlja, Mirku Đačiću, dodijele status prvog saradnika tužilaštva. Imajući u vidu da se kod njega nalazi sva raspoloživa dokumentacija iz tog perioda, svakome u Pljevljima i Crnoj Gori je jasno da je Mirko Đačić crna kutija za sva nepočinstva bivše lokalne vlasti DPS-a. Vjerujemo i da je gospodinu Đačiću dobro poznato da svako prikrivanje i zataškavanje krivičnih djela predstavlja saučesništvo u istim tim krivičnim radnjama – saopštio je Bojović.

Kao predsjednik Opštinskog odbora Demokratske narodne partije u Pljevljima, ponovo pozivam Vrhovnog državnog tužioca da ne stavlja tačku na istragu afere „Snimak“ u Pljevljima, to jest, na otkrivenu zloupotrebu državnih resursa i kupovinu glasova od strane aktivista DPS-a.

- Vrhovni državni tužilac je obavezan da otvori novi istražni postupak sa ciljem otkrivanja nalogodavaca i organizatora čitave operacije, da ovaj put pravilno kvalifikuje navedena krivična djela, i na taj način da svoj doprinos stvaranju uslova za održavanje regularnog izbornog procesa. Sasvim je sigurno da bi, nakon svega što se desilo sa privredom i resursima, svako slobodno i nezavisno tužilaštvo imalo i u Pljevljima, a ne samo u Budvi, pune ruke posla – poručio je Bojović.

Portal Analitika