Svijet

Šta je Cipras želio da dobije podnošenjem ostavke?

Lider Sirize Aleksis Cipras nadao se da će mu odluka o raspuštanju vlade donijeti smanjivanje tenzija u partiji, ali izgleda da situacija ne ide u tom smjeru.
Šta je Cipras želio da dobije podnošenjem ostavke?
Portal AnalitikaIzvor

Analitičari ocjenjuju da je on želio da formira jedinstveniju Vladu sa jasnom podrškom birača, naročito poslije održavanja referenduma o rješavanju ekonomske krize.

Prema određenim predviđanjima, Siriza, iako pobijedi na narednim izborima, neće osvojiti dovoljno mjesta da bi samostalno formirala vladu, razlog je jasan, grčka politička scena je podjeljenija nego ikad, naročito poslije odvajanja “lijevog krila“ Sirize.

Stratfor navodi da će odvojena frakcija odnijeti dio glasova, iako je Cipras i dalje najpopularniji političar u Grčkoj.

“Cipras nije imao mnogo izbora s obzirom na unutrašnje konflikte u Sirizi, a uprkos sporazumima sa kreditorima koji su postignuti posljednjih mjeseci, politička situacija je u Atini postala neodrživa. Siriza nikada nije riješila svoje konflikte. Pregovori sa kreditorima i prihvatanje mjera štednje u zamjenu za pomoć su samo pojačali neslaganja u partiji“, piše Stratfor.

Pred Ciprasom su dvije mogućnosti, što brži izbori ili da sačeka oktobar, odnosno reviziju grčkog programa kreditora.

“Cipras se odlučio za prvu, računajući da je opozicija slaba i podijeljena, kao i da pobunjena frakcija Sirize neće moći da se organizuje i stvori svoj program. Opozicija će pokušati da formira jedinstveni blok, ali ni tokom referenduma za ostanak u eurozoni nije uspjela da formira savez“, piše Stratfor.

U međuvremenu, grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos povjerio je, kako procedura nalaže, mandat za formiranje nove vlade lideri konzervativne glavne opozicione Nove demokratije Vangelisu Meimarakisu.

Prema Ustavu Grčke, ako vlada podnese ostavku manje od godinu dana od izbora, predsjednik mora da preda eksploratorni mandat liderima opozicije da pokušaju da formiraju vladu, počev od najveće partije.

Izvor: b92.net

Portal Analitika