Politika

URA: Hitno regulisati odvijanje saobraćaja oko KCCG

Građanski pokret URA apeluje na nadležne da preduzmu mjere kako bi se regulisao saobraćajni kolaps oko Kliničkog centra Crne Gore.
URA: Hitno regulisati odvijanje saobraćaja oko KCCG
Portal AnalitikaIzvor

"Prošlo je mjesec dana od kako je direktor Kliničkog centra Crne Gore zabranio parkiranje unutar bolničkog kruga. Kao razlog navedeno je to što „nepropisno parkirani automobili često ometaju prolazak sanitetskih vozila kroz krug ove ustanove, čime se dovodi u pitanje efikasno funkcionisanje saobraćaja i na taj način zbrinjavanje pacijenata.” Mjesec dana od početka primjene ove odluke, golim okom je vidljivo da cilj nije ispunjen. Naprotiv, zbog zakrčenja saobraćaja tokom skoro cijelog dana, sanitetska vozila i vozila s urgentnim slučajevima, daleko teže stižu do cilja nego ranije", izjavila je predsjednica Gradskog odbora GP URA u Podgorici Jasna Gajević.

Uprava Kliničkog centra, po njenom sudu, nije razmišljala kakve će biti posljedice njene odluke o zabrani parkiranja.

"One su sljedeće- ni svo osoblje bolnice nema gdje da se parkira. Pošto je, do skoro javni parking između KC CG i Medicinske škole pretvoren u parking isključivo za osoblje centra, pacijentima je preostalo samo tridesetak mjesta na parkingu ispred bolnice. Tokom cijelog dana, a posebno za vrijeme posjeta, svi okolni trotoari su “okupirani” automobilima, tako da pješaci moraju da idu kolovozom. U jutarnjim časovima i na završetku radnog vremena vlada apsolutni saobraćajni zastoj u tom dijelu grada. Građani, dovijajući se gdje da se parkiraju, ostavljaju svoje automobile na mjestima gdje dodatno usporavaju i otežavaju odvijanje saobraćaja. Posebno je problematično parkiranje u uličici između Instituta za javno zdravlje i stare bolnice, gdje red parkiranih automobila zauzima saobraćajnu traku, tako da za saobraćaj ostaje samo jedna. Svi znamo kolika se tu gužva pravi, te koliko „brzo i efikasno“ bolnička vozila mogu da stignu do svoga cilja", navela je Gajević, ističući da Uprava Kliničkog centra nije smjela da donese ovu odluku ishitreno i na svoju ruku.

"Prethodno su, u saradnji sa nadležnim opštinskim organima, trebali da procijene posljedice i blagovremeno ih preduprijede. Tražimo od nadležnih opštinskih institucija da hitno preduzmu mjere oko regulisanja parkiranja i normalnog odvijanja saobraćaja u ovom dijelu grada. Do iznalaženja boljeg rješenja neophodno je bar postojećem parkingu između Kliničkog centra i Srednje medicinske škole vratiti prethodnu, javnu namjenu. U Klinički centar niko ne ide iz zabave i radi mode, već zbog nužde. Red je da grad obezbijedi svojim sugrađanima mjesto gdje se mogu bezbijedno parkirati. A najvažnije je da se u tom dijelu grada obezbijedi nesmetano odvijanje saobraćaja", zaključila je Gajević.

Portal Analitika