Svijet

Kim Jong Un naredio vojsci da se pripremi za rat

Predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong-Un naredio je svojim jedinicama na granici da budu spremne za borbu, pošto je Južna Koreja ispalila u četvrtak desetak granata na sjevernokorejsku teritoriju.
Kim Jong Un naredio vojsci da se pripremi za rat
Portal AnalitikaIzvor

"Kim Jong-Un je naredio vrhovnom komandantu Korejske narodne vojske da od petka u 10 sati po srednjeevropskom vremenu (17.00 sati po lokalnom) mješovite jedinice na granici budu u stanju pripravnosti, kako bi bile potpuno spremne za borbu i za izvođenje iznenadnih operacija", javlja državna agencija KCNA, a prenosi AFP.

Sjeverna Koreja je zatražila od Savjeta bezbjednosti UN sazivanje hitne sjednice na kojoj će raspravljati o zajedničkim američko-južnokorejskim vojnim vježbama, saopšteno je juče iz sjevernokorejske ambasade.

Stalni predstavnik Sjeverne Koreje u UN Ja Song Nam zatražio je to u pismu koje je u srijedu poslao Savjetu, jedan dan prije oružanog izgreda na granici u kojemu su učestvovali Pjongjang i Seul.

"Bude li Savjet bezbjednosti zanemario pravedan zahtjev Demokratske Narodne Republike Koreje da razgovara o zajedničkoj američkoj vojnoj vježbi, to će značiti da odustaje od svog prvog zadatka očuvanja mira i sigurnosti u svijetu, te da postaje političko oruđe", napisao je ambasador pri UN Ja Song Nam.

Odgovarajući na pitanje o razmjeni vatre na granici, portparolka UN-a Eri Kaneko rekla je da Ujedinjene nacije "s velikom zabrinutošću prate događaje".

I Sjedinjene Države koje u Južnoj Koreji imaju oko 28.500 svojih vojnika rekle su da su zabrinute i da pozorno prate situaciju.

"Takve provokacije povećavaju napetosti i pozivamo Pjongjang da se uzdrži od postupaka i izjava koje prijete regionalnom miru i sigurnosti", istaknula je portparolka američkog Stejt Dipartmenta Katina Adams, javlja Rojters.

Napetost između dviju Koreja porasla je početkom avgusta kada su u eksploziji protivpješačkih mina u demilitarizovanoj zoni na granici ranjena dvojica južnokorejskih vojnika. Seul je optužio Sjevernu Koreju za postavljanje mina, što je Pjongjang odbacio.

Oružani izgred na granici u četvrtak dogodio se dok traju zajednički godišnji manevri SAD-a i Južne Koreje.

(index.hr)

Portal Analitika