Svijet

Žan-Mari Le Pen isključen iz Nacionalnog fronta

Veteran krajnje desnice, francuski političar Žan-Mari Le Pen, isključen je danas iz Nacionalnog fronta, stranke čiji je onivač, nakon raskola sa svojom ćerkom i njenom liderkom, Marin Le Pen, prenosi Blic.
Žan-Mari Le Pen isključen iz Nacionalnog fronta
Portal AnalitikaIzvor

Stranka je saopštila da će 87-godišnji bivši predsjednik te partije "ubrzo biti obaviješten" o odluci, koja je usledila nakon što je više sati odgovarao na pitanja pred izvršnim komitetom FN.

Izvršni komitet stranke glasao je da ga isključi zbog "zapaljivih komentara", koji su očigledno bili previše za njegovu ćerku. Ona je rukovođenje strankom preuzela od oca 2011, pokušavajući da je distancira od rasizma i antisemitizma koja je karakterisala u prošlosti.

Kap koja je prelila čašu dogodila se u aprilu, kada je Le Pen ponovio poznate izjave da su gasne komore bile samo "detalj" u istoriji i poručio da Francuska treba da sarađuje sa Rusijom kako bi spasila "bijeli svijet". Marin se otvoreno ogradila od oca, navodeći da on čini "političko samoubistvo", a kasnije ga suspendovala iz stranke.

On je, međutim, pokazao malo interesovanja da tiho ode - uspješno je osporio svoju suspenziju iz stranke na sudu i upao na veliki skup FN u maju.

Kao znak koliko je postao dubok raskol sa ćerkom, Le Pen je za jedan lokalni list u nedelju izjavio da neće glasati za nju na predsjedničkim izborima 2017. godine.

Izvor: Blic

Foto: francetvinfo.fr

Portal Analitika