Region

Knjaževac uvodi besplatan prevoz za svoje građane

Opština Knjaževac obezbijediće od naredne sedmice besplatan gradski i prigradski prevoz za sve stanovnike te opštine, prenosi B92.
Knjaževac uvodi besplatan prevoz za svoje građane
Portal AnalitikaIzvor

- Na taj način će postati prva opština u Srbiji kojom su besplatnim prevozom obuhvaćeni svi žitelji - rekao je agenciji Beta predsjednik Knjaževca Milan Đokić.

Prema njegovim riječima, za prevoz oko 31.000 žitelja knjaževačke opštine biće zadužena firma "Moto centar" iz Negotina, pošto je poslala najbolju ponudu na tenderu.

- Sa "Moto centrom" sjutra potpisujemo ugovor koji je vrijedan 29,9 miliona dinara (oko 280.000 eura) i koji će važiti do kraja 2016. godine. Ova firma će za prevoz na području opštine Knjaževac angažovati autobuse i mini-buseve - istakao je Đokić.

On je naglasio da će pomenitim ugovorom biti riješen višegodišnji problem prevoza stanovnika opštine Knjaževac, a naročito onih koji žive u selima.

Đokić je podsjetio da opština Knjaževac ima 86 sela i u njima žive uglavnom stariji ljudi koji su do sada morali da se snalaze na različite načine da bi došli do grada, jer javni prevoz nije funkcionisao.

- Organizovanjem autobuskog prevoza značajno ćemo olakšati njihov život. Moći će lako i bez ikakvih troškova da odu do ljekara, apoteke i prodavnica. Njihovi potomci takođe će moći da ih posjećuju mnogo češće nego do sada - rekao je Đokić.

Prema njegovim rečima, uvođenje besplatnog gradskog i prigradskog prevoza jedna je od mjera koju opština preuzima kako bi oživjela sela na svom području.

- Naša računica je pokazala da je ovo isplativa mjera, jer ćemo za besplatan prevoz do svih naseljenih mjesta potrošiti svega 15 do 20 odsto više nego da smo besplatan prevoz organizovali samo za đake osnovnih škola, što je, inače, zakonska obaveza svake opštine - kazao je Đokić.

On je istakao da će opština Knjaževac do kraja godine 20 odsto sopstvenog budžeta uložiti u izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica na svom području i tako dodatno olakšati putovanja.

Izvor: B92

Foto: b92.net

Portal Analitika