Politika

SNP predlaže izmjene Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost

Klub poslanika Socijalističke narodne partije Crne Gore podnijeće u skupštinsku proceduru Predlog izmjena Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, u dijelu koji se odnosi na imovinske kartone službenika ANB-a, najavila je poslanica te partije Snežana Jonica.
SNP predlaže izmjene Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost
Portal AnalitikaIzvor

"Važećim zakonom propisano je da ANB vodi evidenciju imovine službenika, te da sadržaj kartona propisuje direktor Agencije. Međutim, nije jasno definisano postupanje u slučajevima kada se konstatuje da je došlo do značajnog povećanja imovine službenika koje je nesrazmjerno sa prihodima koje je pripadnik ANB-a imao, kao ni čija je nadležnost za vršenje takvih provjera i sprovođenje postupka", pojasnila je Jonica.

Izmjenama zakona o ANB donijetim početkom godine propisani su posebni uslovi za prestanak radnog odnosa za službenike Agencije, kao i mogućnost ostvarivanja prava na penziju pod povlašćenim uslovima. Po podacima koje je Odbor za bezbjednost i odbranu dobio od ANB-a, radni odnos je prestao za 68 službenika, a pravo na penziju je ostvarilo 66 pripadnika Agencije.

"SNP smatra da je to još jedan od razloga zbog kojeg treba izmijeniti norme koje se tiču imovinskih kartona i propisati da službenici Agencije imaju obavezu da podnose imovinske kartone još najmanje dvije godine nakon prestanka radnog odnosa u ANB-u", istakla je Jonica.

Portal Analitika