Region

Proglašeno vanredno stanje u Makedoniji

Više od 4.000 migranata blokiralo je međunarodnu prugu Solun-Skoplje, dok su na grčkoj teritoriji već zaglavljena dva teretna i jedan putnički voz. Moguće angažovanje vojske...
Proglašeno vanredno stanje u Makedoniji
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i sjevernom djelu granice zbog povećanog talasa migranata, što otvara mogućnost angažovanja makedonske vojske, saopštio je danas portparol MUP-a Ivo Kotevski. Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da međuinstitucionalno koordinaciono tijelo svakodnevno prati stanje sa ilegalnim migrantima koji namjeravaju da uđu na teritoriju Makedonije iz susjedne Grčke i u skladu s tim prave analize radi spremnosti da odgovori na svaki mogući način.

Kotevski je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve veći intenzitet tranzita preko tzv. balkanskog migracionog koridora bilo procijenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa gdje su registrovani masovni ilegalni prolasci sa grčke strane.

"Očekujemo da će angažovanje vojske dati rezultate u dva pravca. Prvo, da se poveća bezbjednost i spokoj lokalnog stanovništva i drugo, da se obezbedi sveobuhvatniji pristup u tretmanu lica koja su izrazila namjeru da zatraže azil u Republici Makedoniji u skladu sa kapacitetima i preporukama konvencija čiji je potpisnik i Republika Makedonija a koje se trudimo da dosledno poštujemo", rekao je Kotevski. (Novosti)

 
Portal Analitika