Politika

ĐONOVIĆ: Raspad vladajuće koalicije je izvjestan

"Čini se da je prošlonedjeljnim hapšenjima u Budvi u Crnoj Gori konačno krenula ozbiljna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Želim da vjerujem da je crnogorsko pravosuđe na pravno valjan način pristupilo poslu, da je sve urađeno u skladu sa zakonom i da su djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret potkrijepljena validnim dokazima", izjavio je za sarajevske Dane politički analitičar Ranko Đonović.
ĐONOVIĆ: Raspad vladajuće koalicije je izvjestan
Portal AnalitikaIzvor

 "Kao nekadašnji predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore (LSCG) i poslanik u crnogorskoj Skupštini borio sam se za pravnu državu zasnovanu na pravdi, ne na linču, za poštovanje ljudskih prava i sloboda, pa se nadam da ćete razumjeti moju namjeru da se i ovog puta pridržavam ustavne odredbe o presumpciji nevinosti. Što ne znači da snažno ne podržavam i da ne očekujem odlučniju borbu nadležnih institucija protiv opake bolesti od koje je, nažalost, oboljela i Crna Gora.", rekao je Đonović.

Komentarišući aktuelni sukob između SDP-a i DPS-a, Đonović je ocijenio da hronologija nesaglasja u crnogorskoj vladajućoj koaliciji, "nažalost, seže mnogo dalje i dublje od posljednjih nekoliko mjeseci i ono se više i ne skriva".

-Taj plamteći sukob ima zakulisane uzroke, ali i sasvim jasne i očekivane posljedice. Raspad vladajuće koalicije mogao bi da ugrozi mukotrpno krčenje puta Crne Gore ka evroatlantskim integracijama. Ipak, podsjećajući da je članstvo naše države u NATO-u i EU primarni cilj obje partije, nadam se da će to vezivno tkivo Vladu formalno držati na okupu do kraja 2015., kada se poziv očekuje. Istovremeno, pribojavam se nepredvidljivosti i nedosljednosti Socijaldemokratske partije, budući da je iskustvo posljednjih nekoliko godina pokazalo da je sa tom strankom i njenim liderom Rankom Krivokapićem jedino sigurno to da je sve nesigurno. Nakon nedavnog cijepanja SDP-a, Krivokapić je od premijera Mila Đukanovića zatražio da iz Vlade izbaci dvojicu ministara i donedavno visokih funkcionera njegove partije koji su osnovali novu stranku. Ako pozivnica Crne Gore za NATO bude zavisila od zamjene dvojice ministara iz SDP-a - govorim o političkoj stabilnosti kao uslovu za ulazak u NATO - uvjeren sam da će do te smjene doći; ukoliko bi, pak, prevladali inat i tvrdoglavost DPS-a, onda bi krivac za propuštenu šansu i prolongiranje poziva u NATO svakako bila i najmoćnija partija i njen čelnik, premijer Đukanović. Međutim, takav rasplet skoro da ne mogu ni da zamislim- naveo je Đonović.

Upitan da li Krivokapić ima većinu za obaranje Vlade u parlamentu, Đonović je istakao da su u politici, naročito u parlamentu, većine do posljednjeg momenta veoma nepredvidljive.

"One ne zavise ni od volje glasača, ni od njihovog interesa ili interesa države; zavise isključivo od volje i interesa pojedinaca. Uostalom, koliko je to puta viđeno do sada?! Nema sumnje da će Ranko Krivokapić, dođe li u takvu priliku, uraditi ono što odgovara njegovom malom i pocijepanom dijelu SDP-a i njemu lično. A sve, razumije se, u dogovoru sa svojim novim potencijalnim koalicionim partnerima sa kojima programski nema skoro nijednu dodirnu tačku. Ali, koga interesuju programi, građani i država, kada je lični interes u pitanju? Pa, treba li podsjećati da je upravo voljom SDP-a Crna Gora nedavno izgubila nekoliko stranih investicija životno važnih za njen ekonomski prosperitet? Ali, da se vratim vašem osnovnom pitanju- raspad vladajuće koalicije je izvjestan, a pozivnica za NATO mogla bi odrediti datum njenog zvaničnog razlaza. Ako poziv stigne do kraja godine, koalicija bi mogla preživjeti do početka izborne 2016.; ako, pak, NATO za sada ne računa na Crnu Goru, vjerujem da ni crnogorski građani ne mogu računati na dalje nevoljno savezništvo DPS-a i SDP-a", podvukao je Đonović.

Portal Analitika