Društvo

Vojska primila 68 lica

U Vojsci Crne Gore (VCG) prošle godine primljeno je 68 lica, dok je služba prestala za 40 njenih pripadnika.
Vojska primila 68 lica
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u Informaciji Ministarstva odbrane, primljeno je deset oficira, četiri podoficira, 53 vojnika i jedno civilno lice. Po završetku obrazovanja na Vojnoj akademiji, u službu u Vojsci, u čin oficira, primljeno je devet kadeta. Šest kadeta je završilo obrazovanje u Makedoniji, a tri u Grčkoj.

"Na osnovu javnog oglasa u službu u Vojsci primljeno je 57 lica - jedan oficir, tri podoficira i 53 vojnika. Na osnovu sudske odluke, u službu u Vojsci vraćena su dva lica - jedan podoficir i jedan civil", navodi se u Izvještaju.

Ističe se da je prošle godine služba prestala za 40 pripadnika Vojske - šest oficira, tri podoficira, 14 vojnika i 17 civilnih lica. 

"Od toga, za šest lica je prestala služba uz “nečastan otpust”, dva pripadnika Vojske su preminula, a za 19 lica služba je prestala sa pravom na otpremninu", navode iz Ministarstva.

Zbog dvije uzastopne službene ocjene "ne zadovoljava", jednom vojniku je prestala služba u Vojsci, uz "nečastan otpust". 

"Za jednog oficira i pet vojnika služba u Vojsci je prestala uz 'nečastan otpust', zbog neopravdanog izostanka iz službe", kaže se u Izvještaju Ministarstva o stanju u Vojsci u prošloj godini. 

Sa pravom na otpremninu služba u Vojsci je prestala za 19 osoba (jedan oficir, jedan podoficir, jedan vojnik i 16 civilnih lica). Za njih je isplaćena otpremnina od više od 43 hiljade eura.

"Procedure prestanka službe sprovedene su u skladu sa Planom prestanka službe u Vojsci", navode iz Ministarstva odbrane.

U VCG zaposleno je 1.850 osoba, čija je prosječna starost 39 godina. Krajem prošle godine, u Vojsci je radilo 245 oficira, 786 podoficira, 581 vojnik i 238 civilnih lica.

U Vojsci je zaposleno 165 žena, što čini oko osam odsto od ukupnog broja zaposlenih. (Portal RTCG)

Portal Analitika