Kužina

Pica sa punjenom koricom

U hrskavoj korici ove pice čeka vas ukusno iznenađenje.
Pica sa punjenom koricom
Portal AnalitikaIzvor

Sastojci:

 

Za tijesto:

250 ml mlake vode

1 supena kašika šećera

7 g suvog kvasca

400-450 g brašna

2 supene kašike maslinovog ulja

1 kašičica soli

300 g sitnog sira

 

za paradajz sos:

1 čen bijelog luka

1 konzerva 400 g paradajza pelata

1 kašičica šećera

1 kašičica sušenog bosiljka

1 kašičica sušenog origana



Za nadjev:

mocarela

kulen

kapari

 

Priprema:

Da napravite tijesto, u činiji pomiješajte vodu, šećer i kvasac i ostavite na toplom da zapjeni, oko 10 minuta. Dodajte polovinu količine brašna, promiješajte viljuškom, pokrijte providnom folijom i ostavite nekoliko sati na toplom. Dodajte maslinovo ulje, so i postepeno ostatak brašna, pa umijesite meko i elastično tijesto. Prebacite ga u čistu činiju, premažite sa malo maslinovog ulja i pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da raste preko noći. Sjutradan kratko premijesite tijesto na brašnom posutoj radnoj površini, isijecite ga na dva jednaka dijela, oblikujte u lopte, prebacite u posudu podmazanu maslinovim uljem i ostavite u frižideru do korišćenja.

Da napravite paradajz sos, u šerpici, na malo maslinovog ulja pržite blago pritisnuti bijeli luk, dok ne zamiriše, pa dodajte paradajz, šećer, malo soli, bosiljak, origano i pola šolje tople vode. Kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta, dok se sos ne zgusne, pa začinite solju i biberom po svom ukusu i ostavite sa strane da se ohladi.

Izvadite tijesto iz frižidera i uključite rernu da se grije na najjačoj temperaturi. Pospite pleh sa malo brašna ili ga obložite papirom za pečenje. Na plehu, rukama razvucite jednu loptu tijesta da bude jako tanko. Na 1 cm od ivice rasporedite u krug polovinu količine sira, prstom nakvašenim vodom premažite tijesto uz sir, pa preklopite tijesto preko sira i blago pritisnite prstima da se zalijepi. Isto uradite i sa drugom polovinom tijesta.

Na pripremljeno tijesto rasporedite sos, preko stavite nadjev po svojoj želji (mi smo koristili mocarelu, kulen i kapare), poprskajte sa malo maslinovog ulja i pecite u rerni 10 minuta, ili dok korica tijesta ne porumeni, a sir se ne otopi. Izvadite iz rerne, servirajte sa malo čeri paradajza isječenog na polovine i svježe salate.

 

 

 

izvor: superzena.b92.net

Portal Analitika