Abiznis

Ćupić: Država me oštetila za 23 miliona

- Prilikom kupovine akcija Jadran Perasta 2006. godine dobili smo obećanje za administrativnu pomoć u dobijanju potrebnih dozvola za izgradnju hotela Jadran, navodi se u reagovanju vlasnika Imobilije i Jadran Perasta Branka Ćupića na tekst pod naslovom „Ćupić krcka Jadran Oerast“, objavljen u jučerašnjem broju Pobjede.
Ćupić: Država me oštetila za 23 miliona
Portal AnalitikaIzvor

- Više od devet godina obraćamo se svim nadležnim institucijama za izlazak iz pat pozicije , kako bismo mogli realizovati ugovorenu investiciju. Pomoć nam je obećavana, ali nikad nije realizovana, o čemu posjedujemo obimnu dokumentaciju. Ovih dana očekujemo da ćemo konačno steći uslove da otpočnemo sa investicijom. Planiramo da srušimo proizvodnu halu, uradimo repliku starih kuća i tako zajedno sa palatom Smekja dobijemo prelijepi hotelski kompleks sa 5 zvjezdica – naveo je Ćupić i podsjetio da je osnovnim ugovorom o privatizaciji ugovoren hotel sa 4 zvjezdice, kao i da je akcijski kapital blokiran do završetka investicije.

- Dok smo čekali izradu i usvajanje UP Perast, a rađen je skoro 20 godina, rekonstruisali smo palatu Smekja, koja čini polovinu kapaciteta budućeg hotela. Za istu smo uradili potrebnu projektnu dokumentaciju i dobili saglasnosti. Izvršili smo u potpunosti sve sanacione, konstruktivne i konzervatorske radove, za koje smo dobili pohvale od venecijanskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture – navodi Ćupić i dodaje da je palata završena 70 odsto, čime je njena vrijednost višestruko povećana.

U decembru 2011. godine usvojen je, navodi, DUP Perast i oni ponovo traže od Republičkog zavoda za zaštitu kulturnih spomenika izdavanje konzervatorskih uslova, ali ih obavještavaju da se moraju odraditi arheološka istra- živanja (napominju da su to tražili još 2007. godine), pa tek onda izdati konzervatorski uslovi. Arheološka istraživanja su završili u februaru, a izvještaj dostavili u martu 2014, ali konzervatorske uslove još nijesu dobili.

Ćupić je redakciji Pobjede dostavio svoj popis troškova od privatizacije do danas. Prema tom popisu, troškovi kredita od 5,1 milion eura, uzetog za kupovinu akcija Jadran Perasta, dostigli su 10,36 miliona sa kamatom od 8,4 odsto. Tome, navodi, treba dodati i milion i po troškova bankarske garancije i direktnih investicija u hotel Jadran, kao i 12 miliona eura izgubljene dobiti zbog čekanja planskih dokumenata. - Troškovi i gubitak od 23 miliona, koje Imobilia trpi zbog neažurnosti državnih institucija i te kako opterećuju poslovanje investitora. Sudski sporovi koji se u javnosti spominju, govore o tome kako je investitoru prodata uzurpirana, nesređena, devastirana imovina, pa je prinuđen da vodi duge, skupe sudske sporove da bi došao do iste – navodi Ćupić.

Portal Analitika