Abiznis

Štajnaker: Podržaćemo proizvodnju solarne energije na Solani

Vlada Crne Gore preduzima konkretne korake u cilju unapređenja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ali je neophodno lokalne samouprave više uključiti u ove procese, konstatovali su danas ambasadorka Savezne Republike Njemačke Gudrun Štajnaker i ekspert za obnovljive izvore energije Alfred Raj tokom zvanične posjete Opštini Ulcinj.
Štajnaker: Podržaćemo proizvodnju solarne energije na Solani
Portal AnalitikaIzvor

Oni su sa predsjednikom Opštine Ulcinj Fatmirom Đekom i njegovim saradnicima analizirali potencijal Crne Gore za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, piše portal ul-info.

Štajnaker je tom prilikom kazala da su oni zainteresovani za realizaciju projekta u vrijednosti od 220 hiljada eura, preko Njemačke razvojne banke, za proizvodnje solarne energije na području Solane i da Opština može kandidovati slične projekte i za druge djelove svoje teritorije.

Ambasadorka je posebno naglasila značaj koji Solana kao resurs ima za Ulcinj i Crnu Goru, i da taj prostor treba razvijati u skladu sa master planom bez devastiranja.

Đeka je potvrdio da su veoma zainteresovani za rješavanje pitanja Solane, te naglasio da Opština Ulcinj sprema materijal koji će podijeliti svim političkim partijama u Skupštini Crne Gore o tome kako vidi razvoj i budućnost Solane.

Nakon sastanka, ambasadorka Štajnaker, u pratnji potpredsjednice Zenepe Lika, posjetila je Solanu i obišla mjesta potencijalno interesantna za instalaciju solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Izvor: Ul-info

Portal Analitika