Svijet

Šta se krije u kolekciji audio kaseta Osame bin Ladena?

Detalji o životu jednog od najpoznatijih terorista na svijetu, bivšeg vođe Al-Kaide Osame bin Ladena, otkriveni su nakon pomnog proučavanja 1.500 audio kaseta koje su pronađene u njegovoj bazi u Kandaharu.
Šta se krije u kolekciji audio kaseta Osame bin Ladena?
Portal AnalitikaIzvor

Kasete je otkrila lokalna porodica koja je nakon pada talibanske vlasti pokušala da ih proda. Međutim, zahvaljujući snimatelju CNN-a, koji je nekako saznao za neobičnu Bin Ladenovu imovinu, kasete su završile u rukama profesora Flaga Milera, stručnjaka za arapski jezik.

Neki snimci datiraju još iz 60-tih godina prošlog vijeka, a osim Bin Ladenovih govora i govornih bilješki na njima je snimljeno još oko 200 ljudi. Na jednoj kaseti se nalazio politički govor za Palestinu koji je presnimljen pjesmom Enrika Makiasa.

- S obzirom da je Bin Laden bio antisemita, činjenica da je slušao muziku francusko-alžirskog Jevreja, potpuno je iznenađujuća - izjavio je Miler.

Ubrzo, uslijedio je još jedan šok za njega. Teroristički vođa imao je i govore Mahatme Gandija koji su mu bili inspiracija za obraćanje svojim sljedbenicima 1993. i pozivima na bojkot svega što je američko.

2008osama1

- Audio snimci otkrivaju puno o Bin Ladenu i njegovim pokušajima da stvori o sebi sliku vojno osposobljenog militanta što je bio zaista težak zadatak s obzirom da su ga u počecima doživljavali kao kicoša koji nosi dizajnirane čizme - kaže Miler.

Još jedna stvar koja je iznenadila Milera dok je preslušavao snimke je nedostatak kritika prema Zapadu i Americi. Ispostavilo se da je bin Laden najviše bio ljut na muslimane koji ne slijede vehabije.

Mjesec dana prije napada na Svjetski trgovinski centar u Njujorku u govoru na vjenčanju svog tjelohranitelja, Ume, nagovijestio je "Plan".

- Nije otkrio nikakve detalje ali je rekao da će svi uskoro čuti lijepe vijesti i da će tražiti od Boga da "podari uspjeh braći" - rekao je Miler, a prenio Dejli Mejl.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika