Muzika

Lajbah u Sjevernoj Koreji: Cenzura i ovacije (VIDEO)

Slovenačka grupa Lajbah održala je sinoć prvi od dva koncerta u Pjongjangu, u Sjevernoj Koreji. I pored cenzure tamošnjih vlasti, dobila ovacije publike.
Lajbah u Sjevernoj Koreji: Cenzura i ovacije (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Bio je to prvi koncert nekog zapadnjačkog benda u toj zatvorenoj komunističkoj državi, javio je slovenački portal 24.ur, a prenijela hrvatska agencija Hina.

Slovenački portal piše da su se sjevernokorejski cenzori u posljednjem trenutku ipak upleli u nastup, prenosi Beta.

Tražili su da se sa tzv. set-liste izbace pjesme Koran, Eat Liver, The Final Countdown i Mount Paektu.

2008lajbah2

Zatražene su i neke promjene u koreografiji, pa je zabranjen nastup sjevernokorejskog ženskog hora. Uprkos cenzuri, bend je dobio ovacije oko 1.500 ljudi.

Sjevernokorejsko državno rukovodstvo nije bilo u publici. Drugi koncert „Lajbaha“ zakazan je za danas.

Turneju je organizovao norveški umejtnik Morten Travik koji je u posljednje tri godine oko dvadeset puta posjetio Sjevernu Koreju, jednu od najzatvorenijih zemalja svijeta.

Grupa „Lajbah“, osnovana 1980. godine u Sloveniji, tada republici bivše Jugoslavije, smatra se jednim od najčuvenijih sastava koji je potekao iz bivšeg komunističkog bloka, navela je ranije agencija Frans pres.

2008lajbah3

Grupa je gradila svoj uspjeh na namjernoj dvoznačnoj upotrebi nacionalnih i političkih simbola, kao i provokacijama, zbog čega su neki od njenih članova bili pritvarani za vrijeme bivše Jugoslavije.

„Lajbah je savršena grupa od svih pop i rok sastava na svijetu da bude prva koja će nastupati u Sjevernoj Koreji", rekao je za Frans pres Travik, najavljujući nastup i naveo da priprema dokumentarni film o turneji.

Mini-turneja nazvana je "Liberation Day Tour" i podudara se sa obilježavanjem godišnjice oslobađanja Korejskog poluostrva od japanske okupacije 1945. godine. Grupa je dobila zvaničan poziv vlasti u Pjongjangu, naveo je Travik.

2008lajbah4

„Lajbah može da se posmatra istovremeno i kao grupa koja osuđuje totalitarizam kao i grupa koja ga slavi“, rekao je Travik i dodao da je to umjetnost i privilegija onih koji mogu da budu dvoznačni i da govore o više stvari istovremeno.

Lajbah je 1984. bio suosnivač pokreta "Neue Slowenische Kunst" (Nova slovenačka umjetnost), koji je bio avangarda umetničkih pokreta u istočnoj Evropi i kome se ovog ljeta organizuje velika retrospektiva u Ljubljani.

 

Izvor: rts.rs

Portal Analitika