Politika

Dnevni red Vlade: Bez pomena o smjeni Brajovića i Lazovića

Na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore, prvoj nakon ljetnje pauze, neće biti pomena o inicijativi lidera Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića za smjenom ministara Ivana Brajovića i Vujice Lazovića – saznaje Pobjeda.
Dnevni red Vlade: Bez pomena o smjeni Brajovića i Lazovića
Portal AnalitikaIzvor

SDP je 30. jula uputila zahtjev premijeru i predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću da se ministar saobraćaja Ivan Brajović i potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović povuku sa tih funkcija i da se na ta mjesta imenuju članovi SDP-a. Krivokapić je krajem jula, nakon sjednice Glavnog odbora stranke, rekao kako očekuje da će Đukanović i DPS uvažiti koalicioni sporazum i prihvatiti inicijativu za smjenu bivših članova SDP-a.

- Naredna sjednica Vlade je zakazana za 20. avgust, tako da ćemo dobiti i formalan odgovor DPS-a na našu inicijativu. Skupština to može da uradi već početkom oktobra i na taj način prevaziđe sve dileme koje postoje o ovom pitanju – izjavio je tada Krivokapić. Izjava lidera SDP-a i pominjanje sjednice Vlade 20. avgusta je očito bila neka vrsta političkog manevra i posrednog pritiska na Đukanovića, jer crnogorski premijer i ne mora o kadrovskim pitanjima da otvara raspravu na sjednici Vlade. Izbor ministara, u skladu sa koalicionim sporazumom ali i ustavnim rješenjima, obavlja se isključivo u Skupštini, a nova kadrovska rješenja predlaže predsjednik Vlade. To znači da Đukanović nema precizan rok do kada treba da odgovori na zahtjev socijaldemokrata i da, formalno gledano, o inicijativi SDP-a može da se otvori rasprava unutar koalicionih partnera.

Izvor Pobjede iz Vlade kaže da nema šanse da se na sjednici, čak ni u okviru kadrovskih pitanja, otvori priča o zahtjevu SDP-a. U fokusu današnjeg zasijedanja biće ekonomske teme, a planirana je sjednica Savjeta za privatizaciju. Đukanović je ranije rekao da ministri Brajović i Lazović imaju legitimitet.

- I Lazović i Brajović su zajedno sa mnom i Krivokapićem bili među čelnim ljudima na izbornoj listi 2012. Sada ne bih pretpostavljao ko je glasao zbog njih ili Marovića i Đukanovića, ali biće valjda da je svako od nas donio nešto zajedničkom izbornom skoru - rekao je Đukanović.

Portal Analitika