Crna hronika

Nikšićanin uhapšen zbog zelenašenja

Nikšićka policija uhapsila je Vasilije Markovića (33) iz tog grada, zbog osnovane sumnje da je u novembru 2012. izvršio krivično djelo zelenaštvo na štetu Ljubomira Zečevića (49), policajca u nikšićkom Centru bezbjednosti. Uhapšen je i policajaca Ljubomir Zečević, koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja. On je nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode, saopšteno je iz Uprave policije.
Nikšićanin uhapšen zbog zelenašenja
Portal AnalitikaIzvor

Službenici policije su, kako se navodi, u okviru obavještajnog projekta "Loan" u kojem Sektor kriminalističke policije vrši istraživanje prema više osoba i grupacija za koja postoje saznanja da vrše krivična djela zelenaštvo, realizovali petu policijsku akciju, po nazivom "Bruni" u kojoj su uhapsili Markovića i policijskog službenika Zečevića iz Nikšića.

"Tužilačko – policijske aktivnosti, sprovedene u okviru akcije "Bruni" po nalogu nadležnog tužioca, ukazuju na sumnju da je V.M. počinio krivično djelo zelenaštvo, na štetu policijskog službenika LJ.Z, tako što je krajem 2012. iskoristio teško imovno stanje i nuždu oštećenog kojem je pozajmio novac na zajam ugovarajući nesrazmjernu imovinsku korist – tzv. zelenašku kamatu", saopšteno je iz Uprave policije.

Oštećeni Zečević je, kako se sumnja, osumnjičenom Markoviću kao zalog za pozajmljeni novac i sredstvo obezbjeđenja da će iznos zelenaške kamate vraćati na prethodno ugovoren način, predao službeni pištolj marke "CZ 99", pri čemu je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Policija je pretresla stan i druge prostorije koji koristi Marković, tokom kojeg su pronađena i izuzeta određena dokumenta koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela.

"Osumnjičeni v.M. i LJ.Z su nakon hapšenja predati Osnovnom državnom tužiocu u Nikšiću zbog osnova sumnje da su počinili navedena krivična djela. Akcija "Bruni" je peta akcija koju su policijski službenici, u koordinaciji i po nalogu tužilaštva, do sada realizovali u okviru obavještajnog projekta "Loan", saopšteno je iz Uprave policije.

Portal Analitika