Društvo

Predstavnici crnogorskog paviljona na EXPO učestvovali u obilježavanju svjetskog dana humanosti

Ujedinjene Nacije – Svjetski program za hranu, zajedno sa vladama Italije i Švajcarske, danas su organizovale obilježavanje Svjetskog dana humanosti, koji je Generalna skupština UN-a proglasila 19. avgusta 2008. godine, saopšteno je sa crnogorskog paviljona na EXPO 2015.
Predstavnici crnogorskog paviljona na EXPO učestvovali u obilježavanju svjetskog dana humanosti
Portal AnalitikaIzvor

U programu pod motom „Inspirisati svjetsku humanost“, među 40 zemalja  učestvovali su i predstavnici Crne Gore na EXPO-u.

- Na početku obilježavanja Svjetskog dana humanosti predstavnici UN-a, italijanske i švajcarske vlade su  istakli problem humanitarnih kriza širom svijeta sa posebnim osvrtom na problem hrane u skladu sa temom ovogodišnjeg EXPO-a „Nahraniti planetu – energija za život“.

Nakon toga, glavnom ulicom EXPO-a „Decumano“, prošetala je povorka predstavnika zemalja koje su uzele učešće u obilježavanju Svjetskog dana humanosti, i tom prilikom pročitane su zvanične izjave zemalja učesnica, a među njima i izjava Crne Gore, koja glasi:

“Crna Gora učestvuje na manifestaciji “Svjetski humanitarni dan” sa jedinstvenom porukom – danas je više nego ikad potrebno da udružimo snage i pružimo ruku solidarnosti jedni drugima! Crna Gora je kroz istoriju dokazala svoju humanost i solidarnost,  posebno kada su u pitanju zemlje u okruženju, dokazujući da i geografski mala zemlja, može značajno doprinijeti kreiranju humanijeg društva. “

U okviru kampanje „Podijeli humanost“ apelovalo se na poznate i uticajne ličnosti, donosioce odluka i na najširu javnost da posredstvom društvenih mreža stvore platformu za priče o humanosti, koja će biti najuticajnija do sada.

Cilj je da se mobiliše globalna zajednica i iskoristi moć društvenih mreža i medija kako bi se izgradila javna svijest o potrebi humanosti u susret Prvom Svjetskom humanitarnom samitu koji će se održati u maju 2016.    

Portal Analitika