NATO

Pejanović Đurišić - Šemonjak: Bezrezervna podrška Poljske u NATO integracijama

Ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić danas se sastala sa potpredsjednikom Vlade i ministrom odbrane Republike Poljske Tomašom Šemonjakom, koji je tom prilikom kazao da će Poljska podržati prijem Crne Gore u NATO, očekujući da će pozivnica za prijem uslijediti na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO, u Briselu, u decembru ove godine.
Pejanović Đurišić - Šemonjak: Bezrezervna podrška Poljske u NATO integracijama
Portal AnalitikaIzvor

„Moje prisustvo u Crnoj Gori snažan je impuls za napredak naših bilateralnih odnosa ali, prije svega, ono je signal da Poljska podržava težnje Crne Gore za ulazak u NATO“, kazao je Šemonjak i dodao da je njegova zemlja već imala priliku da iskaže argumente za prijem Crne Gore u NATO. On je podvukao da je Crna Gora na tom putu uradila veoma mnogo, ističući reformu sektora odbrane, reformu obavještajnih službi, ali i crnogorski  doprinos u mirovnim misijama koji, kako je dodao, veoma cijene i drugi NATO saveznici.

„No, za prijem Crne Gore ima i puno političkih razloga. To je, prije svega,  stabilizacija cijelog regiona Balkana, kao i činjenica da Crna Gora u Evropi ima značajnu stratešku poziciju. Ulazak Crne Gore u NATO je važan geopolitički potez. Logika kaže da je put Crne Gore i drugih zemalja u regionu članstvo u NATO i u Evropskoj uniji“, istakao je poljski ministar odbrane.

Šemonjak je iskazao spremnost Poljske da, u cilju jačanja bilateralnih odnosa, ponudi više segmenata za saradnju, kao što je školovanje crnogorskih kadeta na vojnim akademijama u Poljskoj, ali i u modernizaciji vojne opreme, kao i drugim oblastima značajnim za podršku Crnoj Gori u njenim stremljenjima za ulazak u NATO.

Ministar Pejanović Đurišić je tokom razgovora navela  četiri najvažnija segmenta kojima se Crna Gora posebno posvetila u procesu NATO integracija.

„To su vladavina prava i razvoj demokratije, reforma obavještajnih službi, potom razvoj resursa Ministarstva odbrane i podrška javnog mnjenja NATO integracijama. Svaka objektivna analiza i ocjena može samo da konstatuje da je Crna Gora ostvaruje ogroman progres u ovim oblastima“, istakla je Pejanović Đurišić. Ona je kazala da je u Strategijskom pregledu odbrane Ministarstva definisan sistem odbrane kakav bi trebao biti nakon što Crna Gora postane punopravna članica NATO, te da se na izradi tog dokumenta radilo zajedno sa velikim brojem pratnera, zemalja članica NATO, posebno SAD.

Pejanović Đurišić je istakla da se Crna Gora opredijelila da stavi akcenat na razvoj specifičnih sposobnosti, koje će imati karakter realnog doprinosa ukupnim mogućnostima Alijanse. „Mislim da je to jedini način, jer smo svjesni da članstvo u Alijansi podrazumijeva prava, ali i velike obaveze“, kazala je crnogorski ministar.  Govoreći o modernizaciji cjelokupnog sistema odbrane odnosno Vojske Crne Gore, pogotovo onog dijela koji u budućnosti može biti dio zajedničkih snaga, istakla je izgradnju sistema za nadzor i bezbjednost crnogorskog dijela jadranske obale, imajući u vidu  da je to jedini dio evropske obale Mediterana koji još uvijek nije u sistemu NATO. Visokog gosta iz Poljske, ministar Pejanović Đurišić posebno je informisala o osnivanju i razvoju vojno-obavještajne službe u Ministarstvu odbrane.

Portal Analitika