Društvo

Mitropolit Mihailo: Okruženi smo domaćim izdajnicima

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) obilježila je danas praznik Preobraženja Gospodnjeg liturgijom i blagosiljanjem grožđa, na guvnu pored Crkve Svetog Preobraženja na Ivanovim Koritima, pošto policija ni ove, kao ni ranijih godina, nije dozvolila službu u Crkvi. Liturgiju je služito mitropolit Mihailo sa sveštenstvom, koji je poručio da je "laž održala srpski narod", te da će "domaće izdajnike" stići kazna. Policija nije prethodno dozvolila ni sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da uđu u Crkvu na Ivanovim Koritima, “radi objezbjeđenja javnog reda i mira”.
Mitropolit Mihailo: Okruženi smo domaćim izdajnicima
Portal AnalitikaIzvor

“Kao da smo građani drugog reda ne daju nam da zvonimo zvono danas  na ovoj crkvi, ali poručujemo ponovo da je crnogorska crkva bila, jeste i biće autokefalna i da nema Crnogoraca bez CPC”, kazao je mitropolit Mihailo.

On je poručio da nasilje ne dolazi od CPC, već “od Srpske crkve koju pomaže država Crna Gora”, te da je “laž srpski nacionalni interes”.

“Da je laž održala srpski narod u istoriji, a taman koliko i junaštvo, rekao je otac srpske nacije akademik Dobrica Ćosić. A neki akademici iz Bosne i Hercegovine pišu i obavještavaju da je silovanje u Bosni posljednjeg rata početak novog srpskog ustanka”, rekao je mitropolit CPC.

Okupljenima je poručio da su “okruženi licemjerstvom lažne pobožnosti, srbocrnogorcima, domaćim izdajnicima", koji će, kako je rekao, biti posramljeni, žigosani i kažnjeni, jer su "naše crkve i manstire oskrnavili srpski pedofili”.

Dodao je da su tu tradiciju nastavili od Svetog srpskog Milutina, te da ih sve “vodi u bezdan” Amfilohije u “društvu đavola”, koji je “zaslužio vječnu počasnu đavolju stražu na vratima pakla”.

Mitropolit je poručio da “će Crnogorci ići Hristovim putem i da niko na njemu zalutati neće“.

“Dragi moji Crnogorci i Crnogorke, poštovani prijatelji, naša sveta CPC slavi praznik Preobraženja Gospodnjeg, ovaj nepokretni praznik zapisan  je crvenim slovima u crnogorskom crkvenom kalendaru. Ovim praznikom CPC slavi događaj koji se dogodio na planini Tavoru treće godine od propovijedi Gospoda Isusa Hrista. Tada je Gospod  Hristos pred svojim izabranim učenicima Petrom, Jovanom i Jakovom pokazao svoju božansku prirodu, a da sačuvaju preobraženjsku tajnu do Vaskrsenja i da ne klonu duhom u danima Njegovog stradanja”, rekao je mitropolit Mihailo.

Ukazao je na značaj koji praznik ima za hrišćane.

“U vrijeme Preobraženja Hrista na Tavoru pojavili su se i proroci Mojsije i Sveti Ilija, govorili sa Hristom i njegovom dolazećem stradanju u Jerusalimu. U našoj crkvi, na ovaj dan se blagosilja novi rod grožđa, a sačuvana je i tradicija da se ovim danom završava kupanje u rijekama, kako i kaže stara crnogorska izreka 'preobražava se i gora i voda'”, kazao je mitropolit.

Sveštenstvo CPC služilo je povodom Preobraženja liturgiju i u Crkvi Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića na Cetinju. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika