Društvo

VUČINIĆ: Marifetlukom SPC onemogućeni smo da vršimo službu

Potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić kazao je u izjavi za Portal Analitika da zloupotrebom marifetluka Srpske pravoslavne crkve policija na „perfidan način“ onemogućava CPC da izvrši službu na Ivanovim Koritima.
VUČINIĆ: Marifetlukom SPC onemogućeni smo da vršimo službu
Portal AnalitikaIzvor

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nijesu jutros dozvolili pripadnicima Mitropolije crnogorsko-primorske SPC da u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima održe liturgiju, dok su vjernici i sveštenstvo CPC liturgiju održali ispred crkve.

Vučinić napominje da SPC podnosi zahtjev za službu u crkvi na Ivanovim Koritima isključivo da bi onemogućila da CPC izvrši bogosluženje.

- Ove godine kao i prethodinh godina policija je zabranila da CPC obilježi praznik Preobraženja Gospodnjeg liturgijom u Crkvi Svetog Preobraženja kvalifikujući taj skup kao skup visokog rizika. To je daleko od istine jer je u pitanju zloupotreba. Svake godine povodom praznika Preobraženja kad CPC podnese zahtjev da služi na Ivanovim Koritima javi se i SPC sa zahtjevom da služi u istoj crkvi. Isključiva namjera SPC je da nas onemogući da izvršimo bogosluženje, ništa više. To policija zloupotrebljava na krajnje perfidan način time što zabrani služenje i nama i njima – rekao Vučinić za Portal Analitika.

On ističe da Srpskoj crkvi služba na Ivanovim Koritima ne znači ništa jer „mogu da služe u stotinama crkava i manastira koje koriste i koje su upisali u svoje vlasništvo“.

- S druge strane crkva na Ivanovim Koritima je samo jedna od nekolike crkve u kojima možemo da služimo. Svaki put policija zloupotrebom marifetluka SPC, ali i sovjim marifetlukom, onemogućava da izvršimo službu na Ivanovim Koritima. Stoga smo i ove godine i prošle služili na guvnu ispred crkve – rekao je Vučinić.

 

B.K.

Portal Analitika