Društvo

ĐUKIĆ: Dragi roditelji ne ubijajte vašu djecu!

Okruženi smo fantazijama koje nam nameću velike korporacije, farmaceutskim industrijama koje varaju ljude, medijima koji nam podmuklo i sistemski vrše degenerativne izmjene svijesti i ponašanja i navode da sreću i smisao tražimo na mjestima gdje ih nikada nećemo naći. Ljudi postaju mašine za trošenje novca, kupuju sve ono što im se podmuklo servira u nadi da će biti sretniji i živjeti bolje.
ĐUKIĆ: Dragi roditelji ne ubijajte vašu djecu!
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Jasmina ĐUKIĆ

Sa druge strane istina je surovija više nego što možemo da pretpostavimo. Tamo gdje smo krenuli nema iskrene radosti. 

To je put na kojem se zaboravljaju radosti življenja. Na tom putu gubimo i sebe i druge, bezuslovno gutajući gotovo sve što nam se servira. Gutamo mi odrasli, ali na veliku nesreću serviramo to i našoj djeci.

Nije prirodno, dragi roditelji, da vaša djeca slobodno vrijeme provode za vašim tabletima i pametnim telefonima. Ne ubijajte vašu djecu!!!

Zapravo, širokom lepezom modela pasivne zabave koju pružate vašoj djeci, pored toga što je im uskraćujete aktivni razvoj, skriveno im servirate i uslove za razvoj bijesa koji oni zadržavaju u sebi, potom razvoj straha od nepoznatog dovodeći u pitanje razvoj njihovog samopouzdanja. 

Djetetu do 7 godina nije mjesto ispred televizora, video igrica, tableta i/ili iPhone-a. 

Mozak tako nema stimulaciju za razvoj jer aktivnost nije podržana pokretima.

Ne zaboravite dragi roditelji da je sreća koju ćete plasiriti na društvenim mrežama, onog momenta kada vaše djete posegne da vas zagrli, a  vi »opalite blic« vašim tabletom ili pametnim telefonom- značajno manja od nesreće koju priređujete vašem djetetu.
Kada djete posegne i ispruži ruke ka vama, a vi mu između vas postavite »nešto« treće, kod vašeg djeteta podstičete razvoj formiranja posrednog odnosa sa drugima. Možda vam zvuči besmisleno, ali sva iskustva koja vaša djeca imaju sa vama sada, oblikuju iskustva koja će ona imati u odraslom dobu. Sjutra emotivno slabi odnosi vaše djece sa drugima, odraz su odnosa koji oni danas imaju sa vama. 

 Dragi roditelji ne ubijajte vašu djecu!

Zašto je igra koja koja uključuje tjelesne pokrete važna za razvoj djece?

Igra uključuje trčanje, dodir, zagrljaj, razgovor sa vama ili sa drugom djecom, na taj način im pomažete da rastu, da se razmjenjuju, da uče da budu u kontaktu sa drugima, da ispolje  bijes sa drugom djecom, da osjete ljubav. To je po »prirodi prirode«. 

Tako ona aktivno rastu. Na taj način djeca razvijaju kreativnost, sposobnost rješavanja problema.

Razvijaju socijalne vještine, vokabular i jezičke viještine. Pokreti koji se realizuju prilikom igre pospješuju razvoj sinapsi u mozgu. Kontakti sa drugom djecom razvijaju sposobnosti emocionalne inteligencije. Djeca u odnosu sa drugima, uče o sebi i drugima. Igrom se oslobađa višak energije, usavršava motorika i jačaju mišići. Kroz igru djete formira i svoj identitet.

Roditelji da li ste svijesni šta radite? 

Ne oduzimajte djeci pravo na identitet, ili još gore, ne učite ih lažnom identitetu. Svjedoci smo svakodnevnih postova sa  "fensi" djecom na Instagram i Facebook profilima.

Učeći vašu djecu da poziraju, budu dotjerani i imaju najpoznatije brendirane modele garderobe, ili bar slične njima, oduzimate im pravo na djetinjstvo. Oni će u želji da vam ugode, posmatrajući vaše oduševljene tim fotografijama na putu odrastanja odustati od sebe, prava da budu djete, prava da budu srećni, prava da se iskreno smiju, odustaće od prava da gledaju u sunce bez "Ray Ban"-ki. 
Djeci je potreba roditeljska ljubav i ona oblikuju svoj identitet oko toga kako dobijaju  tu ljubav. 

Uradiće sve što vide da je potrebno da bi dobili ljubav roditelja, baš sve.  

Ukoliko vide da roditelji obraćaju više pažnje na njih  kroz "fensi"  fotografijije, da im upućuju pohvale "Vidi kako si ovdje sladak i dobro obučen" djeca će upravo oko toga oblikovati vlastiti identitet jer su uvjerena da će tako jedino tako dobiti pažnju i  ljubav koja im potrebna.

Istina je jedna: Šarmiranje javnosti je potrebno vama, njima ne.

Njima je potrebno djetinjstvo.Zato  ne mučite svoju djecu. Pustite ih da budu ono što jesu, djeca.  Dragi roditelji, vaša djeca trebaju vas, odnos sa vama i drugom djecom.
Vaša ljubav i iskrena prisutnost kroz igru jedino su što im je potrebno. 

Ona ne rastu proporcijalno sa brojem lajkova koje vi dobijate na vašim Instagram i Facebook nalozima, baš kao što se ni u odnosu sa tabletom ili iPhone-om ne mogu naučiti emotivnoj bliskosti. (Autorka je psihološkinja i savjetnica u geštalt psihoterapiji, www.gestaltzona.me

Portal Analitika