Politika

SDP neće rušiti Vladu zbog NATO-a

Socijaldemokratska partija nagovijestila je juče da neće podržati inicijativu Demokratske Crne Gore za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Predsjednik SNP-a Srđan Milić pozvao je juče Ranka Krivokapića da se izjasni da li će SDP glasati za rušenje Vlade premijera Mila Đukanovića. U izjavi za Pobjedu portparol SDP-a Mirko Stanić je kazao da će se o inicijativi o nepovjerenju Vladi ta partija izjasniti u skladu sa obavezama u okviru NATO integracija a ne raznih partijskih interesa.
SDP neće rušiti Vladu zbog NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

- Razmotrićemo pismo kolege Milića s dužnim poštovanjem, ali ne u rokovima koji su izraz partijskih potreba za vanrednim zasjedanjem nego državnih obaveza u NATO integracijama - kazao je Stanić, čime je praktično odbacio inicijativu Demokrata imajući u vidu da je rok za izjašnjenje i prikupljanje potpisa koji je dala Bečićeva stranka - 18. avgust već istekao. Demokrate su su 3. septembar planirale sjednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o nepovjerenju Vladi ali da bi ta inicijativa ušla u skupštinsku proceduru potrebni su potpisi 27 poslanika. Iz SDP-a Pobjedi je nezvanično kazano da ta partija trenutno ima druge prioritete i da to nije obaranje Vlade.

- Za SDP je primarni i partijski interes učlanjenje u NATO i to je u vrhu naše političke agende, rečeno je Pobjedi u Socijaldemokratskoj partiji. Da će SDP odbiti inicijativu Demokrata najavio je član Predsjedništva SDP-a Džavid Šabović koji je u intervjuu za Portal Analitika najavio mogući razlaz vladajuće kolaicije ali tek nakon poziva u NATO.

U Demokratskom frontu su Pobjedi saopštili da je inicijativa Demokrata nakon stava SDP-a i zvanično propala.

- Najzad je i razriješena dilema zbog čega se SDP nije oglašavao svih ovih dana na naše brojne pozive da se izjasne o inicijativi, jer je pripremao ro- đendansko slavlje koje je svoju kulminaciju doživjelo juče o čemu svjedoče i zvanične čestitke lidera jedne opozicione partije. Zato dan poslije Rankovog rođendana imamo eksplicitan stav ,,najtvrđeg“ opozicionara u SDP-u Džavida Šabovića da oni neće glasati inicijativu Demokrata. Tako je Šabović, nakon što je pogasio svijeće na Rankovoj torti u jednom dahu ugasio i mogućnost da SDP glasa za nepovjerenje Vladi, naveo je u izjavi za Pobjedu funkcioner DF-a Vladislav Bojović.

- Tako bi i inicijativa Demokrata da se kojim slučajem našla u proceduri doživjela fijasko, Đukanović bi profitirao dobivši još tri mjeseca mandata, a dio opozicije bi Krivokapiću pripremao novu šansu za spasenje ne bi li pobjegao od sopstvene sjenke - zaključio je Bojović.

Bez podrške dijela vlasti nije moguće imati većinu za inicijativu za skraćenje mandata Vladi, saopšteno je iz Pozitivne Crne Gore. Politički direktor Pozitivne, Aleksanar Ražnatović, ocijenio je da eventualno nepostojanje većine za inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, koju je podnijela Demokratska Crna Gora, samo može da ojača vlast ili dio vlasti. Ražnatović je ocijenio da vrh SDP-a ima patološki strah da im neko ne uzme mjesto u Vladi, „a o njihovoj principijelnosti govori podatak da im je sada najveća briga hoće li u Vladi imati jednu, dvije ili tri ministarske fotelje“.

 - Oni nemaju namjeru da izlaze iz koalicije sa DPS-om dok god DPS ne odluči drugačije. Sva predstava za javnost je pokušaj da još jednom, kao mnogo puta do sada, budu tas na vagi od koga treba da se trese Crna Gora - smatra Ražnatović.

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić najavio je za danas konferenciju za novinare na kojoj će se izjasniti o daljoj sudbini inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Konferencija je zakazana za 14h a Demokrate su ranije kazale da će izostanak konkretnog odgovora na inicijativu smatrati odbijanjem da se glasa za nepovjerenje Vladi.

Portal Analitika