Crna hronika

Slučaj Budva: Saslušan svjedok Carević, iskaz tajan

Svjedok Marko Bato Carević, vlasnik građevinskog preduzeća „Carinvest“ saslušan je juče u Specijalnom tužilaštvu u okviru istrage koja je pokrenuta protiv 13 budvanskih funkcionera koji se sumnjiče da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili opštinski budžet za više od 10.000.000 eura. Carevića je više od dva sata saslušavala specijalna tužiteljka za borbu protiv organizovanog kriminala Lidija Vukčević.
Slučaj Budva: Saslušan svjedok Carević, iskaz tajan
Portal AnalitikaIzvor

Advokati osumnjičenih u aferi ,,TQ Plaza i Jaz“ nakon saslušanja saopštili su novinarima da zbog tajnosti postupka ne mogu iznositi detalje sa saslušanja. Branilac Dragana Marovića, advokat Zdravko Begović kazao je da zbog tajnosti postupka ne može reći bilo kakve podatke.

- Radi se o krivičnom djelu iz oblasti organizovanog kriminala, pa bi svako odavanje detalja predstavljalo krivično djelo odavanje službene tajne - kazao je advokat Begović.

Carević je 2012. godine tužio opštinu Budva. Zahtijevao je da mu se za posao isporuke kamena, kojim je izgrađen plato na Jazu za koncert Rolingstonsa plati skoro dva miliona eura. Carević je tada demantovao je da je na Jazu podizvođač bila firma „Gugi komerc“. On je ranije ispričao da je posao oko isporuke kamena, kojim je izgrađen plato na Jazu ugovorio u maju 2007. sa tadašnjim predsjednikom odbora za organizaciju koncerta Svetozarom Marovićem. Tvrdio je da je njegov posao na Jazu bila isporuka određenih vrsta kamenog agregata iz njegovog kamenoloma. Prema njegovim riječima sa firmom „Gugi komerc“ nije imao ništa.

Podsjetimo, predsjedniku opštine Budva Lazaru Rađenoviću, bivšem potpredsjedniku opštine Draganu Maroviću, savjetniku premijera Aleksandaru Tičiću, direktoru budvanskog Vodovoda i nekadašnjem potpredsjedniku opštine Milenku Medigoviću, opštinskim službenicim a Novaku  Klisiću i Miodragu Samardžiću 15. avgusta sudija za istragu Radomir Ivanović odredio je pritvor do 30 dana. Izvršni direktor ,,Trejd junika“ Goran Bojanić tada je pušten da se brani sa slobode, jer nije bilo osnova da mu se odredi pritvor. Njegovom kolegi Đorđu Pavloviću izrečena je mjera nadzora. Menadžerka opštine Budva Milena Marović-Bogdanović, kćerka jednog od najuticajnijih funkcionera DPS-a Svetozara Marovića i njene koleginice, glavna administratorka Odbrana traži ukidanje pritvora Snežana Šćepanović i službenice Dragica Popović, Danijela Marotić i Milojka Kovačević puštene su 14. avgusta da se brane sa slobode, nakon što je u policiju stiglo rješenje iz Tužilaštva u kojim za njih nije tražen pritvor.

Bivši predsjednik opštine Budva Rajko Kuljača dobio je status svjedoka saradnika, pušten je na slobodu i dodijeljeno mu je obezbjeđenje.

Hapšenje i optužbe

Među osumnjičenima je i opštinski službenik Miodrag Samardžić, koji je na odmoru u jednoj državi u okruženju, tako da će on biti ispitan kada se vrati. Tužilaštvo Budvane tereti da su postali članovi kriminalne grupe koja je djelovala duže vrijeme i da su kao kriminalna organizacija oštetili gradsku kasu za više od 10 miliona eura. Specijalno tužilaštvo Kuljaču i ostale tereti da su svi u kriminalnoj organizaciji imali uloge i zadatke, a da je organizacijom rukovodio, za sada, nepoznati organizator ove grupe. Osumnjičeni se terete da su tokom gradnje platoa na Jazu, koji je namjenski rađen za koncert svjetske mega zvijezde Madone 2008. godine, preduzeću ,,Gugi komerc“ dali više novca nego što je trebalo i na taj način oštetili budžet opštine za više od dva miliona eura. Okrivljeni su i da su od februara 2008. do decembra 2010. godine, iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja, pribavili imovinsku korist preduzeću ,,Trejd junik“, a opštini nanijeli štetu, u čemu im je pomogao i izvršni direktor tog preduzeća Goran Bojanić. U ,,slučaju Jaz“ terete se da su grad oštetili za 2.100.000 eura u korist ,,Gugi komerca“, a u ,,slučaju TQ Plaza“ za skoro osam miliona eura, tako što su se odrekli ugovorenog poslovnog prostora u ovom objektu u korist ,,Trejd junika“, a zauzvrat uzeli parking prostor znatno niže vrijednosti. (Pobjeda)

Portal Analitika