Politika

SNP Pljevlja: U „Čistoći“ politička diskriminacija i mobing

U pljevaljskom preduzeću „Čistoća“ na djelu je politička diskriminacija i mobing zaposlenih, koje sprovodi direktor Haris Krupa, koji je na svaki mogući način uzurpirao tu funkciju, saopšteno je Portalu Analitika iz pljevaljskog odbora Socijalističke narodne partije.
SNP Pljevlja: U „Čistoći“ politička diskriminacija i mobing
Portal AnalitikaIzvor

"Suština kolektiva je da pomogne svakom pojedincu da ne zaboravi Boga, riječi su mudrog vjerskog velikodostojnika. Nažalost mnogi u kolektivu, shodno moći kojom misle da raspolažu pokušavaju da preuzmu ulogu svemogućeg čime odmah sami određuju svoju sudbinu. Očigledan primjer takvog uzurpiranja svemogućnosti predstavlja novopostavljeni direktor preduzeća „Čistoća“ Haris Krupa. Njegovi prvi koraci govore da je dolazeći na tu funkciju natovario na svoja pleća teret svemogućeg, koji sudi i ponaša se mimo svih pravila. Samo da podsjetimo, Krupa je i prije nego što je došao na mjesto direktora poručio da ga sekretarica njegovog prethodnika ne čeka na radnom mjestu, jer je odmah bez oglasa i konkursa doveo novu. Odmah je promijenio namještaj u kancelariji, instalirao video nadzor, započeo selektivne suspenzije, saslušanja, zastrašivanja i ucjene, a sve to dobro vodeći računa da ne naudi nekom od njegovih partijskih kolega", navode iz SNP-a.

Kako se dodaje, nastavio je sa stavljanjem pod svoju kontrolu članova Odbora direktora, pa i onih koji zastupaju radnike, pokušao da zabrani sindikalne aktivnosti zaposlenih i tako redom.

"Time je učinio veliki grijeh prema duši i slobodi svakog čovjeka koga je priveo u svoju kancelariju ozvučenu i pokrivenu video nadzorom, a od kojih je tražio takozvanu špijunsku saradnju, zauzvrat nudeći privilegije koje je rezervisao samo za odabrane, koji su mu svoju lojalnost i špijunsku saradnju ponudili i prije nego je zauzeo direktorsku fotelju. Slobodan čovjek je samo onaj koji može sebe da kontroliše, reče jedan grčki mislilac. Vi gospodine Krupa, zasigurno ne spadate među takve, jer vaše poimanje slobode je sputano i opterećeno partijskom zaslijepljenošću, zbog čega ispred sebe ne vidite čovjeka kao slobodno biće čiji integritet ne smijete da ugrožavate svojim predrasudama", ističe se u saopštenju.

Oni Krupi poručuju da pokuša da sam sebi kaže istinu u lice.

"Vjerujte biće Vam lakše, djelovaće ljekovito. Tako ćete shvatiti da kolektiv ne postoji zbog Vas i da ga ne čine vaše sluge već slobodni ljudi različitih političkih ubjeđenja, različitih vjera i nacija koji radeći najteže poslove časno zarađuju koru hljeba za sebe i svoje porodice. I svi oni traže jedino da budu elementarno poštovani kao ljudi, jer su odgovorni kao radnici i neće da trpe potcjenjivanje i omalovažavanje. Vi ste presjedniku Opštine, kako bi rekao naš narod, namjerno ili iz neznanja podvalili. Lijepo je bilo vidjeti kako je u gradskom parku uručio nagrade za sedam od devet stalno zaposlenih na čišćenju javnih površina. To je čin za obostranu pohvalu. Ali, ono što vrijeđa i omaložava čovjeka, je pitanje šta je sa preostale dvije radnice, od tih koje su prve hrabro, dostojanstveno i bez predrasuda te 2008. godine otvorile tu vrstu posla, ili zašto ne predložiste za nagradu nekoliko radnika koji rade teške, zdrastveno i higijenski opasne poslove, (utovara i pražnjenja komunalnih posuda), da li zato što takvih nema ili ste tu činjenicu zapostavili s namjerom da među zaposlene unesete zdravu konkurenciju, svađu i nezadovoljstvo. Po nama, ovo drugo", navedeno je u saopštenju.

Oni i one, kako dodaju, se neće ljutiti što su im koleginice nagrađene, neće prihvatiti ni namjerno isceniran razlog za svađu, ali neće ovu vrstu uvrede i poniženja moći dugo da zaborave.

Portal Analitika