Abiznis

Brajović u Tivtu: Rekordan broj opsluženih putnika na aerodromu

Aerodrom Tivat i dalje je jedan od najznačajnijih saobraćajnih subjekata kada je posrijedi razvoj privrede u Crnoj Gori, u prvom redu turističke i na osnovu dosadašnjih rezultata može se očekivati da se prestigne brojka od 910 hiljada opsluženih putnika, što je prošlogodišnji rekord, saopšteno je tokom posjete ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića. On je danas obišao Aerodrom Tivat i sa predstavnicima menadžmenta Aerodroma Crne Gore razgovarao o ostvarenim rezultatima kada je posrijedi obim saobraćaja u tekućoj godini, kao i o infrastrukturnim projektima koje ovu vazdušnu luku očekuju u narednom periodu.
Brajović u Tivtu: Rekordan broj opsluženih putnika na aerodromu
Portal AnalitikaIzvor

"Trendovi za početak avgusta, kao i najave letova vazdušnih prevoznika za kraj avgusta, septembar i oktobar ukazuju na činjenicu da će prošlogodišnji rezultat u broju putnika biti premašen", saopšteno je na sastanku.

U cilju proširenja kapaciteta na tivatskom aerodromu, u toku su pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koji su ušli u završnu fazu, po pitanju zaključenja kreditnog aranžmana  za projekat izgradnje nove terminalne zgrade sa pratećom infrastrukturom, kao i rekonstrukciju i proširenje manevarskih površina.

"Vrijednost ovih projekata je 32 miliona eura, a njihovom realizacijom steći će se uslovi za opsluživanje tri miliona putnika na godišnjem nivou", rečeno je tokom sastanka.

Zbog konstantnog rasta saobraćaja na ovom aerodromu, ministar je insistirao,  a i sagovornici su mu potvrdili, da će se planirana investicija i izgradnja nove terminalne zgrade završiti u najkraćem mogućem roku.

Time će biti ostvarene pretpostavke da ljudi koji posjećuju Crnu Goru uživaju u potpunom komforu koji jedan objekat ove prirode treba da pruži.

"Pored navedenih, u toku je i  projekat rekonstrukcija kontrolnog tornja na Aerodromu Tivat, čija je vrijednost četiri miliona eura. Bitno je istaći da će novi kontrolni toranj sadržati radio-navigacionu opremu najsavremenije generacije. Rok za završetak ovog projekta je maj naredne godine", navedeno je tokom sastanka.

Dakle, evidentno je da Aerodrom Tivat, kao i crnogorsko aerodromsko preduzeće u cjelini, u skladu sa potrebama koje nameće vazduhoplovno tržište, prati savremene trendove i nastavlja svoj razvoj.

Brajović se sastao i sa predsjednikom opštine Tivat Ivanom Novoselom i njegovim saradnicima.

On je istakao zadovoljstvo razvojem Tivta ističući ga kao  jednu od najuspješnijih lokalnih samouprava u Crnoj Gori i komunalno najsređeniji grad.

Novosel je upoznao Brajovića sa aktuelnim dešavanjima u opštini Tivat, a tokom razgovora diskutovano je i o aktuelnim i budućim projektima u ovoj  opštini, počev od bulevara kroz Tivat, projekta zaobilaznice i puta za  Lušticu.

Ocijenjeno je da je Tivat ostvario značajne pomake,  ali  da  postoji značajan prostor za dalji razvoj u čemu će resorno ministarstvo dati svoju punu podršku.

Sastanku je prisustvovao i direktor preduzeća Aerodromi Crne Gore Milovan Đuričković sa svojim saradnicima.

Brajović je takođe posjetio Pomorski inspektorat Uprave pomorske sugurnosti Crne Gore i ispostavu Lučke kapetanije Kotor u Tivtu.

Portal Analitika