Društvo

Broj korisnika kablovske povećan za 2,7 odsto

U Crnoj Gori je na kraju jula broj korisnika usluge dusitribucije radio i TV programa uvećan za 4.404, odnosno 2,74 odsto, pokazali su podaci Agencije za elektronske medije.
Broj korisnika kablovske povećan za 2,7 odsto
Portal AnalitikaIzvor

"U poređenju sa brojem priključaka na kraju maja 2015. bilježi se pozitivan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa. Broj priključaka u Crnoj Gori za period od dva mjeseca uvećan je za 4.404 ili 2,74 odsto", saopšteno je iz Agencije.

Iz Agencije podsjećaju da je od 17. juna ove godine u Crnoj Gori dostupan samo digitalni televizijski signal, i navode da je do 31. jula u našoj zemlji bilo 164.870 korisnika neke od platformi za prijem TV programa.

"Ako se pretpostavi da se svi ili najveći dio podataka o priključcima odnosi na korisnike iz kategorije domaćinstava dolazimo do podataka da je u posmatranom periodu 15,36 odsto domaćinstava u Crnoj Gori koristilo samo zemaljski tj. 'besplatan' prijem radio i TV programa. Sa druge strane, ostala domaćinstva su se odlučila za korišćenje jedne od alternativnih platformi za distribuciju radio i TV programa, njih 84,64 odsto", navode iz Agencije.

Tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa, kako se navodi, pokazuje značajne razlike u zavisnosti od toga da li je riječ o sjevernoj, središnjoj ili primorskoj regiji Crne Gore.

"Posmatrano u odnosu na broj domaćinstava, tražnja je najveća u primorskoj regiji, 118,14 odsto. Navedeno znači da je broj priključaka za nezemaljske platforme veći od broja domaćinstava u ovoj regiji. U cilju ispravnog tumačenja navedenog podatka treba imati na umu da se u primorskoj regiji određeni broj priključaka odnosi na priključke u hotelima i ostalim turističkim objektima. Slijedi središnja regija sa 85,09 odsto, te sjeverna regija u kojoj 52,31 odsto domaćinstava koristi usluge operatora", navodi se u saopštenju.

U posmatranom periodu prosječna cijena osnovnog paketa je iznosila 9,71 euro a korisnicima je u osnovnom paketu dostupno, u prosjeku, 67 televizijskih kanala (najviše 172, najmanje 29).

"Samo jedan operator ima u ponudi i radijske kanale, njih 14. Pet operatora koji u ponudi imaju dopunske pakete, u prosjeku nude 6 dodatnih paketa (najviše 9, najmanje 4). Prosječna cijena dopunskog paketa je 5,16 eura. Tražnja za dopunskim paketima, takođe, se razlikuje posmatrano po regijama. U odnosu na broj korisnika osnovnog paketa, tražnja za dopunskim paketima u središnjoj regiji iznosi 29,77 odsto, primorskoj regiji 29,17 odsto, dok je u sjevernoj regiji niža i iznosi 15,77 odsto. U strukturi ponude dopunskih paketa najzastupljeniji su sportski i filmski sadržaji. Najprodavaniji dopunski paketi na teritoriji Crne Gore su PINK paketi sa 36 odsto, ARENA sportski paket sa 19,41 odsto, te HBO 17,87 odsto", navode iz Agencije.

 

RTCG

Portal Analitika