Abiznis

Za gradnju autoputa veliki odziv radnika

Kineske kompanije poštovaće domaće zakone o radu i radnom odnosu, pa je dobra prilika da se za nova zanimanja obučavaju srednjoškolci i studenti, ali i oni kojima fali koja godina do penzije, ocijenila je ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, prilikom posjete radnicima koji se u Beranama i Bijelom Polju pripremaju za gradnju autoputa Bar-Boljare.
Za gradnju autoputa veliki odziv radnika
Portal AnalitikaIzvor

Kovačević je, s direktoricom Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Vukicom Jelić, obišla radnike, a posebno se interesovala za uslove života i rada tokom obuke.

Za te namjene resorno ministarstvo je  obezbijedilo dodatnih 100 hiljada eura kako bi sva lica na obuci imali nadoknade za prevoz, dnevnice, hranu i sva druga sredstva koja će im omogućiti uspješnu obuku, kazala  je Kovačević.

Ona je izrazila zadovoljstvo odzivom kandidata, koji je iznad očekivanja.

“Samo u Kolašinu se za obuku budućih rukovaoca raznim mašinama, minera, armirača, varioca, zidara, tesara i ostalih zanimanja javilo preko 400 mještana, iako je u ovom trenutku kineskim kompanijama potrebna 354 radnika.

Nakon testiranja  obuku  je nastavilo 110 kandidata koji se  nalaze u kampovima na Jabuci, Beranama i Cerovu. Dobar odziv prati i kvalitetna obuka koja se obavlja na osnovu programa ministarstva prosvjete, kazala je Kovačević.

Zadovoljni odzivom kandidata (rtcg.me)Zadovoljni odzivom kandidata (rtcg.me)

“Nakon obuke sva osposobljena lica dobiće sertifikat koji će im otvoriti vrata za odlazak u sada već mali radnički grad na Jabuci kako bi se uključili u izgradnju  autoputa ”, istakla je Kovačević.

Kineske kompanije  poštovaće domaće zakone  o radu i radnom odnosu, pa i u tome možemo pronađi neki od  razloga što se sada za nova zanimanja obučavaju  srednjoškolci  i student, ali i oni kojima fali koja godina do penzije, ocijenila je ministarka rada i socijalnog staranja.

Ona je pozvala sve zainteresovane da se prijave za obuku, koja im, po završetku, garantuje posao, ne samo na izgradnji autoputa, već nakon toga, na  izgradnji termoelektrane 2 u Pljevljima i izgradnji objekata  na Bjelasici.

Za Zavod za zapošljavanje je od izuzetnog značaja što su se kineske kompanije obratile toj ustanovi radi angažovanja 354 radnika. Prednost će dobiti  zainteresovana lica iz Kolašina, a pored njih obučavaju se i kandidati iz Mojkovca i Bijelog Polja.

“Jako je važno da će na izgradnji autoputa biti angažovana domaća radna snaga koja će biti najbolje moguće obučena. Ovakav primjer trebalo bi da slijede i domaće kompanije koje će biti angažovane na ovom, ali i drugim poslovima, jer je to dobar način da se domaća radna snaga izbori za egzistenciju”,  istakla  je direktorica Zavoda za zapošljavanje, Vukica Jelić.

Radnici će nakon obuke dobiti sertifikate (rtcg.me)Radnici će nakon obuke dobiti sertifikate (rtcg.me)

Ministarka rada i socijalnog staranja i direktorica Zavoda za zapošljavanje nešto ranije posjetili su Fabriku eksplozivnih naprava u Beranama, gdje se obučava 15 minera.

Kovačević se tokom posjete tamošnjem Zavodu za zapošljavanje upoznala sa činjenicom da se na tom zavodu  nalazi preko 350 visokoškolaca.

To je bio povod da ministarka najavi nove mogućnosti za lica sa fakultetskom diplomom koja imaju problem sa poslovnim angažmanom.

“Vlada je  preko IPA fondova obezbijedila sedam miliona eura koji će u vidu bespovratnih kredita  (od 10 do 15 hiljada eura) biti opredjeljeni  visokoškolcima koji ponude kvalitene projekte koji će im omogućiti početak sopstvenog biznisa. U izradi projekata dobiće besplatnu pomoć od strane lica koja će im obezbijediti Zavod za zapošljavanje Crne Gore”, kazala je Jelić.

( Portal RTCG, Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore)

Portal Analitika