Sci/Tech

NA HAVAJIMA: "QVADIS" na najznačajnijem skupu astronoma

Italijanski astrofizičar, profesor Alberto Vekiato (Alberto Vecchiato) je najvećem skupu Međunarodne astronomske unije (IAU), 10. avgusta, predstavio Projekat QVADIS, autora dr Dragana Hajdukovića. Susret astronoma, astrofizičara i kosmologa održava se svake tri godine. Ovo je, nakon Londona i Kembridža, treće uspješno predstavljanje, ne samo Projekta, nego i Crne Gore.
NA HAVAJIMA: "QVADIS" na najznačajnijem skupu astronoma
Portal AnalitikaIzvor

"Vrlo sam zadovoljan što je `QVADIS` još jednom imao uspješnu promociju", kaže za Portal RTCG profesor Hajduković. "Na naučnim skupovima visokog renomea, najprije u Kembridžu i Londonu, a sada, evo i u Honoluluu, svjetskoj naučnoj zajednici predstavili smo, ne samo moj projekat, nego smo promovisali i Crnu Goru i njenu prijestonicu Cetinje u kojoj je nastao `QVADIS`, što me čini i posebno ponosnim. Naglašavam da se u 96 godina postojanja Međunarodne astronomske unije Crna Gora prvi put pojavljuje kao učesnik".

qw

Inače, Internacionalna Astronomska Unija IAU (The International Astronomical Union) osnovana 1919. i najznačajnija je svjetska organizacija astronoma. Treba istaći da u modernom značenju te riječi astronomija obuhvata i astrofiziku i kosmologiju.

Svake tri godine IAU organizuje najveći i najznačajniji naučni skup svjetskih astronoma. Ovogodišnji 29-ti skup je održan u SAD, na Havajima od 3-14 avgusta.

Italijanski astrofizičar, Profesor Alberto Vekiato (Alberto Vecchiato) je 10 Avgusta u Honoluluu predstavio projekat QVADIS (Quantum Vacuum Astrometric Detection In Solar system) što je njegovo treće predstavljanje. Prvo je održao profesor Mario Gai u Njutnovom Kembridžu, a nakon toga su Gai i profesor Hajduković u Londonu,na najznačajnijem svjetskom skupu o antimateriji i gravitaciji (WAG-2015) održali predavanje po pozivu.

Tako je QVADIS za manje od 100 dana imao tri značajne svjetske promocije.Slijede predavanja u Rusiji od 21-25 septembra i serija predavanja od Holandije do Indije i Kine.

rtcg.me

Portal Analitika